Cu Citroen la WRC Acropolis

Am fost la Atena în ciuda faptului că toată lumea spunea că se aruncă cu pietre pe stradă şi nu mai funcţionează nimic. Realitatea este oarecum diferită iar Raliul Acropolis rămâne un clasic în WRC.

Cu Citroen la WRC Acropolis Cu Citroen la WRC Acropolis

Cu o zi înainte de plecarea în Grecia un prieten mă avertiza că lucrătorii din domeniul aeronautic vor face grevă generală. "Nu o sa aveţi unde să aterizaţi". Nu a fost aşa. Deşi probabil nu sunt deloc mulţumiţi de problemele din Grecia, cei de la aeroportul din Grecia au decis să muncească. Este vară şi avioanele aduc în continuare sute de mii de turişti dispuşi să cheltuiască bani în Grecia. Cursa Tarom face doar 1 şi 30 de minute de la Bucureşti la Atena. Aici nu mai rămâne decât să închiriezi o maşină care va fi cel mai probabil pe benzină pentru că la greci nu prea există automobile diesel. Atenţie, datorită crizei în Grecia nu se mai aceptă carduri bancare în anumite magazine. La rent a car nu au fost probleme, dar pe autostradă, de exemplu, nu există această posibilitate. Cash only!

Dacă ajungi la Atena o vizită la Acropole este obligatorie

Autostrăzile din zona Atenei sunt impecabile. Grecii au o infrastructură pe care noi nu o vom avea probabil nici în o mie de ani. Însă totul are un preţ. Pe o bucată de doar 60-65 km până în staţiunea Loutraki, centrul Raliului Acropolis, esti taxat succesiv cu 2,40 euro, apoi 2,80 iar dacă revii spre Atena, 3,10 euro, 2,80 şi 2,40 euro. Benzina nu e nici ea ieftină, aproape 1,80 euro litru şi atenţie la pompă, grecii au încă şi benzină cu plumb.

În acest an, organizatorii Raliului Acropolis au decis să nu mai organizeze o probă superspecială care să deschidă raliul şi au optat pentru un start festiv ce a avut loc chiar în Atena la poalele dealului Acropole. Aceast start festiv a avut loc în seara vineri de joi pe o ploaie torenţială. Deşi sună incredibil pentru Grecia a plouat în fiecare zi din săptămâna raliului. Şi a plouat serios! Recunoaşterile s-au făcut în condiţii grele pentru echipaje, acestea luptându-se cu noroaie care nu sunt caracteristice Greciei. Din fericire, în weekendul de cursă ploaia nu şi-a mai făcut apariţia, soarele arzând cu putere aşa cum îi stă bine în Grecia.

Start festiv udat de ploaie în Atena

Joi seară însă, lucrurile stăteau altfel. Startul festiv era scăldat de o ploaie puternică care s-a oprit după primele 10-15 maşini care au plecat de pe podium. Chiar şi aşa este impresionant numărul de fani care au venit să vadă maşinile de WRC şi mai ales să îşi încurajeze piloţi locali. Mai impresionant este că au făcut acest lucru într-o zonă a Atenei unde este aproape imposibil să găseşti un loc de parcare, straduţele sunt înguste iar sistemul de navigaţie trebuie să fie foarte bine pus la punct.

Faptul că s-a plecat din Atena ne-a dat ocazia să vizităm şi un pic din capitala Greciei şi din nou am constatat că turiştii sunt la locul lor, tavernele sunt pline de americani, francezi şi spanioli iar comerţul cu suveniruri chinezeşti este în floare. O vizită la ruinele de pe dealul Acropole este obligatorie dar te costă 12 euro.

Apoi cap-compas către Loutraki, o staţiune la malul mării. Aici este centrul raliului şi principalul parc de service. Drumul de la Atena la Loutraki durează maxim o oră pe autostradă dar atenţie grecii conduc haotic iar limitele de viteză nu se prea respectă. Autostrada are trei benzi şi toată lumea merge pe cea din mijloc. Noi ne-am simţit ca acasă, fiind exact stilul practicat pe prima bucată din DN1 când drumul are trei benzi pe sens. În timpul raliului este greu de găsit cazare în Loutraki dar sunt suficiente variante în apropiere. De exemplu, delegaţia noastră a optat pentru un resort din localitatea Kineta, aflată la doar 20 km de Loutraki.

Loutraki este o staţiune turistică aflată la 60 km de Atena

Foarte aproape de Loutraki este şi canalul Corint, o altă oprire obligatorie pentru amatorii de locaţii turistice. Canalul are 6,3 km şi este impresionant de înalt. Uneşte Golful Corint de Golful Saronic.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.