Loeb intră în istorie cu a doua victorie în raliul Finlandei

Sébastien Loeb s-a impus în raliul de casă al finlandezilor, fiind urmat pe podium de Jari-Matti Latvala şi Sébastien Ogier.

Loeb intră în istorie cu a doua victorie în raliul Finlandei Loeb intră în istorie cu a doua victorie în raliul Finlandei

Loeb se poate lăuda acum cu două victorii în raliul Finlandei, fiind singurul pilot non-finlandez care are în palmares două victorii. Cu o singură victorie fiind Carlos Sainz în 1990 şi Didier Auriol în 1992. Loeb a avut doar în colegul de echipă, Sébastien Ogier, un rival care să-i ameninţe poziţia. Ogier chiar a fost în fruntea clasamentului după specialele 9 şi 10, dar apoi a trebui să cedeze prima poziţie. Acelaşi Ogier a fost cel care i-a pregătit campionului mondial o surpriză mai puţin plăcută, cei drept involuntară. Pe superspeciala a zecea desfăşurată în paralel, pietrele aruncate de DS3-ul WRC pilotat de Ogier au aterizat pe parbrizul maşinii pilotate de Loeb. Cu vizibilitatea serios afectată, campionul francez a pierdut ceva timp, ajungând pe locul doi la general.

S-a răzbunat pe următoarea specială. Ogier a avut şi el parte de o pană de cauciuc pe speciala cu numărul 17, timpul pierdut l-a aruncat pe locul trei la general. A profitat Jari-Matti Latvala, urcând pe locul doi, poziţie care a păstrat-o până la final. Probabil cel mai ghinionist a fost Mikko Hirvonen care spera într-un nou succes acasă. La debutul raliului, pe prima specială a ieşit puţin mai larg pe un viraj de stânga, a supravirat suficient cât să lovească cu spatele maşinii un copac. Pe următoarea specială Mikko s-a trezit şi cu roata dreapta spate blocată cu 5 km înainte de finalul probei. Finlandezul s-a trezit astfel după două probe având o întârziere faţă de lider de mai bine de 2 minute, fiind pe locul 36.

A urmat o cursă nebună de recuperare, pe parcursul căreia a avut cel mai bun timp pe 13 probe din totalul celor 22. Hirvonen a câştigat şi superspeciala din final, cea care aduce 3 puncte bonus, urmat de Jari-Matti Latvala şi Sébastien Loeb. Etapa din Finlanda a reprezentat şi a doua apariţie a MINI-urilor WRC. Din păcate nici un model nu a ajuns la final, echipa retrăgând cele două modele ale echipei de uzină pilotate de Kris Meeke şi Dani Sordo pe finalul raliului. A fost o măsură preventivă, ambele modele aspirând mult praf, nisip şi vegetaţie în sistemul de răcire. Au dorit menajarea modelelor. Oricum pentru MINI acest an este unul în care doresc dezvoltarea modelului. În clasamentul general conduce Sébastien Loeb cu 171 puncte, urmat de Mikko Hirvonen cu 144 şi Sébastien Ogier cu 140 puncte. În clasamentul constructorilor Citroen Total World Rally Team a adunat până acum 290 puncte, Ford Abu Dhabi World Rally Team - 225 puncte, M-Sport Stobart Ford Rally Team - 101 puncte. Pe locul patru se clasează echipa lui Petter Solberg cu 71 puncte.

Clasament final

1 S. Loeb / D. Elena Citroën DS3 WRC 2h 39m 37.0s

2 JM. Latvala / M. Anttila Ford Fiesta RS WRC +8.1s

3 S. Ogier / J. Ingrassia Citroën DS3 WRC +12.8s

4 M. Hirvonen / M. Anttila Ford Fiesta RS WRC +1m 09.1s

5 P. Solberg / C. Patterson Citroën DS3 WRC +1m 16.2s

6 M. Ostberg / J. Andersson Ford Fiesta RS WRC +1m 27.8s

7 H. Solberg / I. Minor Ford Fiesta RS WRC +3m 25.5s

8 M. Wilson / S. Martin Ford Fiesta RS WRC +3m 53.2s

9 K. Räikkönen / K. Lindström Citroën DS3 WRC +3m 59.8s

10 J. Hänninen / M. Markkula Skoda Fabia Super 2000 +5m 13.7s

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.