2021 aduce o veste proastă pentru șoferi: Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie

Autor: George Cristea 31 dec. 2020 Știri auto

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie ca urmare a actualizării valorii accizelor aplicate combustibililor. Aceasta a avut în vedere creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică.

Intră în Galeria FOTO

Nicio scumpire nu este o veste bună, în special într-un an care se anunță dificil din punct de vedere economic. Prin actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum, Ministerul Finanțelor a pus în mișcare un carusel de scumpiri care îi va afecta în primul rând pe șoferi. Desigur, în afară de combustibili, și alte produse sunt accizate, astfel că șoferii fumători vor avea de suferit de două ori. Iar celor care le place și alcoolul – ghinion, mai trebuie să depună la casierie niște bani. Spre binele lor, de altfel.

Potrivit Codului Fiscal, „nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”. Astfel, conform anunțului Ministerului Finanțelor Publice, de la 1 ianuarie, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei/1.000 litri, sau 5,4 bani pe litru, iar acciza la motorină crește cu 49 de lei/1.000 litri, sau 4,9 bani pe litru. Noile niveluri ale accizelor sunt astfel de 1.827 lei pentru 1.000 litri de benzină fără plumb și de 1.674 lei pentru 1.000 litri de motorină. Nivelul accizelor a fost în 2020 de 1.773 lei pentru 1000 de litri de benzină fără plumb și de 1.625 lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Cu cât se scumpesc benzina și motorina de la 1 ianuarie 2021?

La pompă, unde prețul include și TVA, impactul va fi de 6,4 bani pe litrul de benzină și 5,8 bani pe litrul la motorină. Această creștere diferențiată ar pute duce din nou la inversarea raportului dintre prețul motorinei și cel al benzinei. Astfel, în septembrie 2020 benzina a devenit mai scumpă decât motorina pentru prima oară în ultimii trei ani. Ulterior, în luna decembrie, prețul la pompă al motorinei a crescut mai mult decât cel al benzinei. Mai exact, potrivit Peco-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 2,8% în luna decembrie, în timp ce prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 4,5%.

În ultima zi a anului 2020, prețul mediu al unui litru de benzină fără plumb standard este de aproximativ 4,80 lei, în timp prețul unui litru de motorină variază în jurul valorii de 4,90 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide