Prețurile carburanților o iau razna: Benzina e mai scumpă decât motorina

Autor: George Cristea 11 sept. 2020 Știri auto
Prețurile carburanților o iau razna: Benzina e mai scumpă decât motorina

Prețurile carburanților o iau razna la început de toamnă. Benzina devine, astfel, mai scumpă decât motorina, pentru prima oară în ultimii trei ani.

Situația nu este una neobișnuită, chiar dacă ne-am obișnuit în ultima vreme ca motorina să fie ușor mai scumpă decât benzina. Înainte de toamna anului 2017, benzina era în general o idee mai scumpă decât motorina, iar acest lucru avea legătură cu sistemul de accizare din România. Schimbarea trendului în 2017 nu s-a făcut pe seama modificării accizelor, ci pe o conjunctură internațională, în care motorina s-a scumpit ceva mai mult pe piața internațională.

Aparent la fel de inexplicabilă este inversarea acestui trend în 2020. Urmărind graficul generat de sistemul Peco-online.ro putem vedea că prețul benzinei s-a menținut relativ constant în ultimele trei luni, în timp ce prețul motorinei a înregistrat un declin pronunțat de la începutul lunii septembrie.

De ce a ajuns benzina mai scumpă decât motorina?

Această scădere poate avea legătură cu numărul tot mai mic al mașinilor diesel comercializate în ultima perioadă, dar și cu reducerea călătoriilor românilor, care au preferat să rămână pe lângă casă în pandemie. De asemenea, campania agricolă, care asigură un consum ridicat de motorină la sfârșit de vară, se află într-o perioadă de respiro înainte de a începe lucrările de toamnă.

Cea mai ieftină benzină în București costă astăzi 4,39 de lei pe litru, în timp ce motorina se vinde cu 4,36 lei pe litru. În Cluj-Napoca benzina se vinde cu 4,37 lei pe litru, iar motorina cu 4,30 lei pe litru. În Timișoara, benzina este 4,40 lei pe litru, iar motorina 4,37 lei, în Iași prețurile sunt de 4,41 lei pentru litru de benzină și 4,34 lei litru de motorină, iar în Constanța benzina este cu 15 bani mai scumpă decât motorina (4,40 lei versus 4,25 lei pe litru).

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina a scăzut cu 1.3%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 3.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 4.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 10.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Cele mai scăzute prețuri ale carburanților din ultimii zece ani s-au înregistrat în luna mai, după ce vânzările de carburanți s-au prăbușit pe fondul restricțiilor de circulație. Pe 8 mai, cea mai ieftină benzină din România poate fi cumpărată cu 4,13 lei litrul, iar cea mai ieftină motorină, cu 4,12 lei/litru.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide