2022: Cât timp poți circula cu numere străine în România

Autor: Cristian Gubandru 29 mart. 2022 Știri auto

Codul rutier (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002) stabilește la art. 82 regulile privind Circulația autovehiculelor înmatriculate în alte state pe drumurile din România.

Cetățenii români pot conduce mașini cu numere străine în România pentru cel mult 90 de zile de la intrarea în țară cu acestea, dacă au asigurare RCA valabilă.

„Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie”, potrivit codului rutier.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

După acest interval de timp, mașinile respective fie vor avea numere de România, fie vor primi numere roșii pentru a putea circula. Certificatul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare străine vor fi reținute de poliție atunci când șoferii vor merge să ia numere de România.

Cei care nu au ambele plăcuțe străine și certificatul pentru a le înmâna polițiștilor de la DRPCIV nu vor mai putea circula cu mașina respectivă pentru că dosarul le va fi refuzat fără acestea.

Persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în România pot să îşi înmatriculeze autovehiculele sau remorcile la autoritatea competentă din zona de reşedinţă.

Cât timp poți circula cu numere românești în străinătate

Dacă vă mutați temporar în altă țară din UE fără a vă schimba reședința obișnuită, nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți taxe de înmatriculare acolo. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara în care aveți reședința obișnuită. Prin „reședință obișnuită” se înțelege locul în care aveți membri ai familiei, locuiți sau lucrați (mai mult de 185 de zile într-un an calendaristic). Dacă sunteți oprit de poliție în țara în care locuiți temporar, va trebui să demonstrați că nu locuiți permanent acolo.

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, ar trebui să o reînmatriculați în țara respectivă și să plătiți acolo taxele aferente. Nu există norme comune la nivelul UE privind înmatricularea vehiculelor și taxele aferente. Unele țări au norme privind scutirea de taxe la înmatricularea vehiculelor pentru persoanele care se mută permanent dintr-o țară în alta și își iau și mașina. Pentru a beneficia de o scutire fiscală, trebuie să verificați termenele și condițiile aplicabile în țara în care doriți să vă mutați.

Sursa: lege5.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide