2023: Când se șterg punctele de penalizare? Cum poți afla câte puncte ai acumulat până acum

Autor: Radu Țuțulan 21 nov. 2023 Știri auto
2023: Când se șterg punctele de penalizare? Cum poți afla câte puncte ai acumulat până acum

Șoferii care comit abateri în trafic primesc, în afară de amendă, și puncte ce pot duce la suspendarea permisului auto. Iată când se șterg punctele de penalizare și cum poți afla câte ai acumulat până acum.

Codul Rutier stabilește că încălcarea legii în trafic poate fi sancționată, suplimentar, și cu puncte de penalizare.

Astfel, chiar dacă un șofer comite abateri minore, poate rămâne fără permis. Fiindcă punctele de penalizare se cumulează și duc la suspendarea carnetului.

La câte puncte se suspendă permisul auto

La acumularea a 15 puncte de penalizare, permisul de conducere va fi suspendat automat. Dacă e prima dată când se întâmplă asta, atunci perioada de suspendare va fi de 30 de zile.

Dacă, însă, e pentru a doua oară în decurs de un an când acumulezi 15 puncte, atunci perioada de suspendare se dublează. Ceea ce înseamnă că rămâi fără permis timp de 60 de zile.

Perioada de suspendare se calculează după momentul în care este predat permisul.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia”, conform art 209 (3) din normele de aplicare a legii 195/2002.

Șoferii au la dispoziție 5 zile pentru a preda permisul, din momentul în care au fost înștiințați cu privire la suspendarea dreptului de a conduce. Dacă nu se încadrează în acest termen, perioada de suspendare a carnetului va fi majorată cu 30 de zile.

Când se șterg punctele de penalizare?

Punctele de penalizare se șterg automat în 6 luni de la data când a fost aplicată sancțiunea.

De exemplu, dacă un șofer a primit 2 puncte de penalizare pe 1 februarie, acestea vor fi anulate la finalul lunii iulie.

Penalizarea se șterge automat din sistem, deci conducătorii auto nu trebuie să întreprindă niciun demers.

Cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat?

Pentru a afla câte puncte de penalizare ai acumulat, trebuie să depui o cerere la Brigada Rutieră.

Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obțină, personal, la sediul poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”, se stabilește prin articolul 208 din OUG 195/2002.

Răspunsul la această cerere poate fi oferit pe loc, la ghișeu. Sau în cel mult 30 de zile din data depunerii solicitării.

Și abaterile minore te lasă fără permis

Parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță sau vorbitul la telefon în timpul mersului sunt considerate abateri minore. Pentru oricare dintre acestea, sancțiunea este de minimum 2 puncte de penalizare.

Depășirea liniei continue, parcarea pe autostradă într-o zonă neamenajată sau blocarea circulației într-o intersecție se sancționează, însă, cu 6 puncte de penalizare.

Astfel, dacă un șofer e surprins de poliție că circulă fără centură (2 puncte), vorbește la telefon (2 puncte), depășește viteza limită cu 45 km/h (6 puncte) și a încălcat linia continuă (6 puncte), va rămâne fără permis.

Sau dacă e prins că încalcă aceste reguli de circulație în decurs de 6 luni, de asemenea, îi va fi suspendat carnetul de conducere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide