Se acumulează punctele de penalizare din afara țării? Cum aplică poliția legea în acest caz

Autor: Radu Țuțulan 20 nov. 2023 Știri auto

Sunt foarte mulți români care conduc pe șoselele din Uniunea Europeană și e important să știe dacă se acumulează punctele de penalizare din afara țării și cum aplică poliția legea în această situație.

Odată cu intrarea României în UE, legislația rutieră s-a armonizat cu cea a spațiului comunitar european. Ceea ce înseamnă că țara noastră are legi similare cu cele din alte state membre.

Iar majoritatea regulilor și sancțiunilor rutiere se aplică similar în România, Spania, Italia sau Germania.

Se acumulează punctele de penalizare din afara țării?

Sunt șoferi care cred că atunci când circulă în străinătate, poliția nu le poate aplica puncte de penalizare. De asemenea, sunt conducători auto care au permis obținut în alt stat și cred că nu pot primi puncte de penalizare de la Poliția Română.

Indiferent din ce țară ai tu permisul, primești puncte de penalizare. La fel cum și dacă ai permis din România, primești puncte de penalizare în Spania, Germania sau Franța. Singura particularitate este că punctele nu se cumulează. Deci, dacă ai 7 puncte în Spania și 8 puncte în România, nu se adună”, a explicat pe canalul său de YouTube polițistul Tavi Perțea.

Așadar, indiferent de țara care a emis permisul, polițiștii au dreptul să aplice pe lângă amendă și puncte de penalizare. Atât în România, cât și în alte state.

Când se suspendă permisul pentru cumul de puncte?

În România, permisul de conducere se suspendă automat când șoferul a acumulat 15 puncte de penalizare. Aceste puncte sunt o măsură complementară de sancționare a șoferilor care încalcă legea.

De exemplu, pentru cei care nu poartă centură de siguranță, sancțiunea e de 2 puncte de penalizare. Cei care depășesc viteza limită cu 21-30 km/h, vor fi sancționați cu 3 puncte de penalizare. Iar circulația sau staționarea pe spațiul interzis e sancționată cu 6 puncte de penalizare.

Aceste penalizări au o valabilitate de 6 luni din data când au fost aplicate, apoi se prescriu.

În Germania, de exemplu, se aplică puncte de penalizare șoferilor care comit infracțiuni rutiere grave. Iar la cumulul a 8 puncte de penalizare, permisul de conducere va fi suspendat între 6 luni și 5 ani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide