2023: Ce amendă primesc șoferii care nu au kit de siguranță în mașină: trusă medicală, triunghi și extinctor

Autor: Radu Țuțulan 25 iul. 2023 Știri auto

Toți șoferii sunt obligați prin lege să aibă în mașină un kit de siguranță auto, compus din trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor. Cei care nu le au pe acestea la zi, riscă o amendă usturătoare.

Autoritățile fac permanent verificări în trafic pentru a vedea dacă șoferii au în mașină un kit de siguranță. Acesta e compus din trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și cel puțin un extinctor. Atenție, însă! Atât trusa medicală, cât și stingătorul auto au o valabilitate limitată, iar odată la ceva timp trebuie înlocuite. Astfel, dacă nu aveți notate termenele de valabilitate, este indicat să verificați cel puțin o dată pe an când expiră trusa medicală și când iese din garanție extinctorul.

Conform Ordinului nr. 987/2007 ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conținutului față de praf, umezeală, carburanții și uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm; să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din conținutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conțină denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului și denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, după caz. La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleași caracteristici, introduse pe piață cu respectarea cerințelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Ce prevede Legea 307

Legea nr. 307 din 2006 reglementează condițiile de comercializare și utilizare a stingătorului:

”Punerea pe piață a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformității față de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformității aprobată prin Ordin al Ministrului Administrației și Internelor”.

Stingătorul auto trebuie să fie în termenul de garanție și valabilitate stabilit prin lege.

Ce amendă riscați dacă nu aveți kit de siguranță

În cazul în care vă oprește poliția și constată că aceste elemente din kit-ul de siguranță sunt expirate sau pur și simplu nu există, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

De asemenea, legislația rutieră îi obligă pe șoferii de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să dețină în plus în acest kit de siguranță o vestă reflectorizantă. În cazul în care vor fi nevoiți să facă o reparație la mașină pe un drum public, sunt obligați să poarte acest element reflectorizant.

Cât este punctul de amendă

În anul 2023, un punct de amendă este 145 de lei.

Conform Codului rutier, șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, vor avea permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care au fost primite sau după trecerea perioadei de suspendare pentru cumul de puncte.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide