Care este amenda pentru lipsa stingătorului din mașină

Autor: Adrian Somai 19 oct. 2022 Știri auto

Potrivit legislației românești în vigoare, conducătorii auto sunt obligați să dețină în autovehiculul pe care îl conduc un stingător de incendiu, o vestă reflectorizantă, o trusă sanitară de prim ajutor și două triunghiuri reflectorizante. Ultimele evenimente ne-au arătat, de altfel, cât de importantă este prezența unui stingător de incendiu în anumite cazuri neprevăzute.

Stingătorul de incendiu este reglementat prin Legea nr. 307 din 2006, care notează faptul că “punerea pe piață a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformității față de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformității aprobată prin Ordin al Ministrului Administrației și Internelor”. Astfel, stingătorul auto trebuie să fie în termenul de garanție și valabilitate stabilit prin lege, respectiv prin ordin de ministru, și să aibă inscripționată data ultimei verificări.

Sunt mulți șoferi care nu conștientizează rolul și importanța pe care le au aceste stingătoare auto. Sigur, la prima vedere ai putea crede că ești la volanul unei mașini sigure, moderne, care nu poate păți nimic. Situațiile neprevăzute sunt inevitabile însă, niciodată nu ai de unde să știi ce se poate întâmpla atunci când ești la volan. Poate se întâmplă să fii implicat într-un accident al cărui vinovat să nu fii tu sau poate că pur și simplu ești martorul unui accident la care ai putea avea nevoie de acest stingător auto.

Amenda pentru lipsa stingătorului din mașină

Conform legislației românești, amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate. Un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie stabilit prin hotărâre a Guvernului. Potrivit unei ordonanțe de urgență de la finalul anului trecut, valoarea unui punct amendă a fost plafonată la 145 de lei, în ciuda faptului că salariul minim brut pe economie a mai crescut de atunci.

Lipsa stingătorului auto de incendiu dintr-o mașină care circulă pe drumurile publice poate aduce șoferului acesteia o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei. Nu amenda este însă cea de care trebuie să îți fie frică în acest caz. Ce este cel mai important este să realizezi că stingătorul te poate salva în cazul unui incendiu!

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide