2023: Consecințe, dacă ești prins băut la volan a doua oară. Cum este interpretată legea rutieră

Autor: Radu Țuțulan 30 nov. 2023 Știri auto

Toți șoferii știu că este interzis să conduci o mașină dacă ai consumat alcool, altfel riști să ai permisul suspendat și chiar dosar penal. Dar, iată care sunt consecințele dacă ai fost prins băut la volan a doua oară.

În România, la fel ca în multe alte state europene, este interzis să conduci un vehicul dacă ai consumat alcool.

Indiferent de cantitatea de alcool consumată, șoferul va fi sancționat. Dar, cei care depășesc o anumită limită se vor alege cu dosar penal și pot ajunge la închisoare. Și mai grav e în cazul celor prinși a doua oară băuți la volan.

Prins băut la volan a doua oară

În vara acestui an, un șofer de 49 de ani a fost prins la volan, în județul Bacău, cu o alcoolemie de 0.78 mg/l în aerul expirat.

Conform legii, acestuia i s-a întocmit dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar permisul de conducere i-a fost reținut. Dar, a fost lăsat să plece, urmând să fie cercetat în libertate.

Trei ore mai târziu, bărbatul a fost prins băut la volan a doua oară. De data aceasta cu o alcoolemie și mai mare.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. […] Polițiștii l-au reținut pe cel în cauză, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore și l-au introdus în Arestul I.P.J. Bacău”, se arată în comunicatul emis de Poliția județeană Bacău.

Pe numele bărbatului a fost deschis un nou dosar penal, de data aceasta pentru două infracțiuni. Atât pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, cât și pentru conducerea unui vehicul având permisul suspendat. Cumularea celor trei infracțiuni consecutive a dus la arestarea sa preventivă.

În plus, deoarece a refuzat recoltarea de probe biologice, riscă până la 7 ani de închisoare. La care se poate adăuga un spor de 2 ani de detenție, pentru cumul de infracțiuni.

Care e limita de alcool pentru contravenție

Dacă se stabilește că ai o concentrație de maximum 0.39 mg/l alcool în aerul pur expirat, atunci scapi doar cu amendă contravențională. Valoarea acesteia e între 1.305 și 2.900 lei. Totodată, se suspendă permisul pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile.

Dar, dacă această concentrație de alcool depășește 0.40 mg/l în aerul pur expirat (0.80 gr/l în sânge), fapta devine infracțiune.

Ceea ce înseamnă că șoferul, pe lângă amenda contravențională, riscă să facă până la 5 ani de închisoare.

Permis suspendat 10 ani pentru alcool sau droguri

Parlamentul analizează înăsprirea pedepselor pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată”, a scris pe pagina sa de Facebook inițiatorul legii, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiției a anunțat, de asemenea, alte patru măsuri:

  • Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive;
  • Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate;
  • Folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi o circumstanță agravantă;
  • Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut de Senat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide