2023: De câte beri e nevoie ca să ajungi la închisoare? Care e limita de alcool pentru contravenție și când ajungi la închisoare

Autor: Radu Țuțulan 25 aug. 2023 Știri auto

Dacă te întrebi de câte beri e nevoie ca să ajungi la închisoare, atunci trebuie să știi că România are printre cele mai aspre legi și limita de alcool ca fapta să fie considerată contravenție, nu infracțiune, este foarte mică.

Orice cantitate de alcool, oricât de mică, descoperită în aerul expirat, duce la suspendarea imediată a permisului de conducere. Fie că ai mâncat o salată cu prea mult oțet sau prea multe bomboane cu rom, nu există scuze. Atât a timp cât etilotestul indică alcool în aerul expirat, rămâi fără permis și te alegi și cu amendă.

Desigur, poți scăpa dacă testele de laborator, care se fac la scurt timp după cel cu etilotestul, indică zero alcool în sânge.

Care e limita de alcool pentru contravenție

Dacă se stabilește că ai o concentrație de maximum 0.39 mg/l alcool în aerul pur expirat, atunci scapi doar cu amendă contravențională. Și, totodată, se suspendă permisul pentru o perioadă de până la 180 de zile.

Iar amenda nu este deloc mică. Sancțiunile pentru conducere sub influența alcoolului sunt cuprinse între 21 și 50 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 3.045 lei și 7.250 lei.

Dar, dacă această concentrație de alcool depășește 0.40 mg/l în aerul pur expirat (0.80 gr/l în sânge), fapta devine infracțiune. Ceea ce înseamnă că șoferul riscă să facă până la 5 ani de închisoare.

De câte beri e nevoie ca să ajungi la închisoare

Toate băuturile, nu doar berea, au înscrisă pe sticlă cantitatea de alcool pur la suta de mililitri. O bere are aproximativ 5 gr/100ml.

Deci, o sticlă de 0,5L are aproximativ 25 gr. alcool. Această valoare trebuie înmulțită cu 0,8, iar rezultatul împărțit la greutatea ta.

De exemplu, o persoană de 80 kg, consumă 4 doze de bere, la jumătate, deci 100 gr. de alcool. Calculăm astfel: 100 x 0.8 / 80 = 1. Ceea ce înseamnă o concentrație de 1 la mie alcool în sânge. Ceea ce înseamnă închisoare între 1 și 5 ani.

Același calcul se poate face, de exemplu, pentru țuică. Dacă aceasta are o tărie de 20%, iar șoferul de 80 kg consumă 100 ml, atunci va avea o concentrație alcoolică în sânge de aproximativ 0.2 la mie. Scapă de dosar penal, dar nu și de amendă și suspendarea permisului.

Alcoolemie de 0.06 în aerul expirat

Da, noile aparate de măsurare a alcoolului în aerul expirat detectează și o astfel de valoare, de 0.06. Este suficient să consumați un aliment cu mai mult oțet sau să mâncați mai multe bomboane cu lichior sau rom.

Totuși, chiar dacă această alcoolemie rezultă la etilotest, urmează analiza de sânge. Iar aceasta se face la cel mult 30 de minute de la testarea cu alcooltestul. Și apoi se repetă după încă o jumătate de oră.

Iar în urma acestor analize de sânge se va vedea cu exactitate dacă e vorba într-adevăr de alimente care fermentează sau care au o cantitate mică de alcool.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide