2023: Cum afli dacă numărul de înmatriculare preferențial este disponibil? Cum se poate obține acesta

Autor: Radu Țuțulan 03 nov. 2023 Știri auto

Dacă vrei să obții un număr de înmatriculare preferențial pentru mașină sau motocicletă, poți să verifici dacă este disponibil. Dar nu poate fi rezervat online, așa că e important să știi cum îl poți obține.

Sunt mulți șoferi care vor ca cifrele și literele de pe plăcuța de înmatriculare a mașinii să fie unele cu semnificație.

De aceea, au posibilitatea de a obține un număr de înmatriculare preferențial, dacă este disponibil.

Cum afli dacă numărul de înmatriculare preferențial este disponibil?

Fie că e vorba de o mașină nouă, fie de una la mâna a doua, aceasta va trebui înmatriculată pe numele noului proprietar.

Ceea ce înseamnă că vor fi emise un set nou de plăcuțe de înmatriculare. În această fază, posesorul mașinii trebuie să aleagă dacă va folosi un număr aleatoriu sau unul preferențial.

Pentru a afla dacă numărul de înmatriculare preferențial este disponibil, șoferii pot accesa portalul Direcției de Permise și Înmatriculări Aut0: www.dgpci.mai.gov.ro.

Pe acest site trebuie să accesați secțiunea servicii online/verificare disponibilitate număr. Introduceți combinația dorită și aflați pe loc dacă este disponibilă, sau nu.

Rezervare număr de înmatriculare online

Dacă ați găsit combinația de cifre și litere dorită, probabil veți dori să faceți o rezervare online a numărului.

Din păcate, această opțiune nu este disponibilă, așa că verificarea este doar cu rol informativ.

Trebuie să mergeți personal la DGPCI și să solicitați numărul preferențial. Și asta cât mai repede posibil, pentru că oricând poate alege altcineva acea combinație. Inclusiv sistemul informatic care selectează aleatoriu cifrele și literele.

Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale

Cei care vor un astfel de număr trebuie să achite o suprataxă.

Iată care sunt taxele pentru eliberarea unui nou set de plăcuțe de înmatriculare sau pentru păstrarea numărului vechi:

  • 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei)
  • 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise și ca „pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție
  • 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm
  • 45 lei – atribuire număr preferențial (la acest cost se adaugă și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare tip A, B sau C)
  • 30 lei – păstrarea numărului de înmatriculare (la înstrăinarea vehiculului).
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide