2024: Care este limita de viteză în localitate. Amendă pentru cei care circulă cu 41 km/h

Autor: Radu Țuțulan 02 ian. 2024 Știri auto
2024: Care este limita de viteză în localitate. Amendă pentru cei care circulă cu 41 km/h

Anul 2024 vine cu reguli noi pentru șoferi și cu amenzi mai mari. Iată care este limita de viteză în localitate și de ce sunt șoferii amendați dacă circulă cu 41 km/h.

De mai mulți ani, limita de viteză în localitate a rămas, în general, neschimbată. Sunt situații, însă, în care autoritățile au stabilit limite de viteză mai mari sau mai mici.

Astfel, putem întâlni în aceeași localitate, de exemplu, o limită maximă de 70 km/h, dar și una de 30 km/h.

Care este limita de viteză în localitate

În general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune.

Dar, pot fi situații în care viteza maximă admisă să fie mai mare. De exemplu, în localitatea Românești, județul Prahova, viteza legală pe DN 1 este de cel mult 70 km/h.

Dar, șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele rutiere. Pentru că sunt zone unde viteza este limitată fie din cauza unor lucrări, fie pentru că urmează o școală, un spital sau o trecere de pietoni.

Amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 41 km/h în localitate

De exemplu, tot în localitatea Românești, autoritățile au impus mai multe tronsoane unde viteza e limitată la 30 km/h. În aceste zone au fost amenajate treceri pentru pietoni.

Astfel, șoferii care circulă chiar și cu 41 km/h, riscă să fie amendați pentru nu respectă limita de viteză.

Chiar dacă se află în localitate, conducătorul auto depășește cu 11 km/h viteza maximă impusă în acea zonă.

Amenda pentru depășirea vitezei până în 10 km/h

În general, Poliția Rutieră nu îi sancționează pe șoferi în aceste cazuri. De cele mai multe ori, pot scăpa cu un avertisment. Dar, nu întotdeauna, mai ales dacă sunt constatate și alte infracțiuni.

Pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime legale stabilite, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei.

În orașe mai există, de asemenea, zone unde viteza maximă este limitată la 15 km/h. Fie din cauza unor lucrări, fie pentru că se află în apropierea unor spitale sau grădinițe.

Iar în condițiile în care un șofer circulă cu 41 km/h prin această zonă, depășește cu peste 25 km/h viteza maximă legală. Ceea ce înseamnă o amendă de până la 825 de lei.

La ce viteză se suspendă permisul de conducere

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide