Redobândire permis suspendat în 2022. Șoferii rămân mai multe zile fără permis. Cu cât se reduce suspendarea?

Autor: Cristian Gubandru 30 mart. 2022 Știri auto

În 2022, șoferii care au rămas fără permis de conducere și susțin un examen cu teste grilă pentru redobândirea permisului auto suspendat pot reduce termenul cu o treime, de la 90 de zile la 60 de zile, nu la 30 de zile precum în 2021, potrivit Ordonanței nr. 1 din 27 ianuarie 2022.

Testul poate fi susținut până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Anul trecut, testul se putea susține până în a 30-a zi, inclusiv. Și în 2022, examenul pentru redobândirea permisului poate fi susținut de mai multe ori și este gratuit.

Modificări aduse Codului rutier în 2022 pentru redobândirea permisului auto

Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022 a modificat articolul 104 din Codul rutier:

„(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4)”.

Pentru redobândirea permisului suspendat chestionarele conțin 15 întrebări, iar cursantul trebuie să răspundă corect la 13 întrebări în 30 de minute. Pentru a te asigura că iei examenul poți să-ți verifici cunoștințele accesând acest link.

Șoferii care au rămas fără permis în una dintre următoarele situații sunt obligați să dea un test grilă:

  • nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, iar prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
  • au făcut un accident soldat cu pagube materiale;

Dacă în următoarele 6 luni de la redobândire vi se mai suspendă permisul, vi se vor mai adăuga 30 de zile la suspendare.

Șoferii care doresc să își redobândească permisul mai repede de perioade de 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile se pot înscrie la examen numai după expirarea dovezii de 15 zile.

Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare șoferii care au fost implicați într-un accident rutier şi s-au aflat sub influenţa alcoolului. În aceeași situație sunt și cei care nu au oprit la calea ferată sau au acumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide