2024: Cât este amenda pentru telefonul mobil. În ce situații poți rămâne fără permis

Autor: Radu Țuțulan 17 mart. 2024 Știri auto
2024: Cât este amenda pentru telefonul mobil. În ce situații poți rămâne fără permis

Șoferii care vorbesc la telefonul mobil fără să folosească un hands-free, în timp ce conduc mașina, riscă să fie amendați și chiar pot rămâne fără permis de conducere, în anumite situații.

Legea rutieră din România prevede două tipuri de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul.

Pe de-o parte conducătorul auto poate primi amendă contravențională. Dar, în anumite situații, poate fi suspendat permisului de conducere.

Amendă pentru folosirea telefonului la volan

În cazul în care șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, riscă o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă.

În condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, amenda pentru utilizarea telefonului fără hands-free poate ajunge, așadar, la 1.320 de lei.

Aceeași sancțiune se aplică și celor care filmează, fac poze sau scriu un sms când se află la volan.

Dar, dacă încalcă și o altă lege rutieră în timp ce folosesc un dispozitiv mobil, pot rămâne fără permis.

În ce situații poți rămâne fără permis dacă vorbești la telefon

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care folosesc un dispozitiv electronic și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru utilizare în mod neregulamentar a mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

În această situație polițistul dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Iar dacă are loc un accident rutier din cauza utilizării telefonului, atunci permisul va fi suspendat 60 de zile.

Cum se folosește corect telefonul mobil la volan

Neatenția la volan este una dintre principalele cauze de producere a accidentelor de circulație. De aceea este interzisă utilizarea telefonului mobil de către șoferi în timp ce conduc, cu excepția cazurilor în care folosesc un dispozitiv special.

Astfel, pentru a evita amenda și totodată pentru a-și menține atenția asupra drumului, șoferii ar trebui:

  • să folosească un dispozitiv hands-free;
  • să conecteze telefonul la sistemul de comunicații al mașinii;
  • să folosească difuzorul în timpul apelurilor audio, fără a ține telefonul în mână;
  • să seteze destinația înainte de a pleca de pe loc, când utilizează navigația;
  • să oprească mașina pentru a scrie un mesaj.

Practic, pentru a nu fi amendat, trebuie ori să folosești căști sau un dispozitiv hands-free. Sau să pui telefonul într-un suport special și să-l conectezi la sistemul audio al mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide