2024: Ești obligat să aprinzi luminile de ceață? În ce situații vor fi amendați șoferii

Autor: Radu Țuțulan 26 ian. 2024 Știri auto

Șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire atunci când circulă pe drumurile publice, altfel vor fi amendați. Dar, când vizibilitatea e scăzută, ești obligat să aprinzi și luminile de ceață?

Toate mașinile sunt dotate cu faruri, stopuri și lămpi de semnalizare. Aceste sisteme de iluminare sunt obligatorii pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice.

De asemenea, sistemul de iluminare conține și lămpi de ceață, iar la unele mașini proiectoare de ceață. Acestea sunt lumini mult mai intense, cu o rază concentrată, menite să fie vizibile în condiții dificile de drum.

Cum se folosesc proiectoarele de ceață

Luminile de ceață sunt, în general, acționate de la un comutator care este separat de comenzile principale ale farurilor. Acesta poate activa lampa din spate și, în cazul vehiculelor dotate cu proiectoare de ceață, pe cele din față.

Stopul de ceață este obligatoriu la toate mașinile, în timp ce proiectoarele-față sunt opționale.

Proiectoarele de ceață se activează independent de lumina de întâlnire. Astfel că, atunci când un șofer aprinde faza scurtă, nu activează și luminile de ceață.

Ești obligat să aprinzi luminile de ceață?

Sunt șoferi care uită să aprindă luminile de ceață, iar alții care le folosesc excesiv.

Luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este scăzută. Acestea au rolul de a face mașina mai vizibilă în trafic, de la o distanță mai mare.

Concret, proiectoarele de ceață și stopul de ceață trebuie folosite doar atunci când este ceață densă, ninge abundent sau plouă torențial. În momentul în care ceața s-a ridicat sau ninsoarea ori ploaia s-au oprit, trebuie să stingi aceste lumini speciale.

Altfel, ele vor fi foarte deranjate pentru ceilalți șoferi. Iar poliția poate aplica amenzi destul de mari pentru această încălcare a conduitei în trafic.

În ce situații vor fi amendați șoferii

Codul Rutier nu prevede sancțiuni pentru șoferii care nu aprind luminile de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă. Dar, aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte.

De asemenea, legislația rutieră a stabilit amenzi destul de mari și pentru cei care folosesc abuziv aceste tipuri de lumini.

Folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni”, stabilește Art. 100 din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că folosirea acestor lumini când afară e senin se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și alte 3 puncte de penalizare.

Astfel, în condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, sancțiunea pentru folosirea incorectă a luminilor de ceață este între 660 și 825 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide