2024: Fișa medicală pentru permis auto. Ce examene medicale trebuie să treci pentru a putea conduce

Autor: Radu Țuțulan 07 ian. 2024 Știri auto

Cei care vor să obțină carnetul de conducere sau să își schimbe permisul a cărui valabilitate expiră, sunt obligați să prezinte autorităților și fișa medicală din care să reiasă că sunt apți fizic și mental să conducă un vehicul.

O regulă impusă tuturor șoferilor, fie ei aspiranți sau experimentați, este că trebuie să fie apți fizic și psihic. Pentru a dovedi aceasta, au nevoie de un aviz medical și psihologic.

De aceea, toți cei care vor să obțină sau să-și reînnoiască permisul de conducere, trebuie să fie evaluați medical și psihologic.

Ce examene trebuie trecute pentru fișa medicală auto

Cei care își întocmesc fișa medicală pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere trebuie să treacă de examenele medicale ale următoarelor specializări:

  • medicină internă,
  • pneumologie,
  • ortopedie și traumatologie,
  • neurologie,
  • psihiatrie,
  • ORL,
  • oftalmologie.

Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită fiind de adeverința de boli cronice eliberată de medicul de familie.

Dacă la unul dintre examenele menționate mai sus șoferul este declarat inapt, atunci aceasta va fi și concluzia finală a întregii evaluări. Fișa medicală este valabilă timp de un an de la data eliberării ei.

Totuși, e important de știut că sunt o serie de probleme de sănătate care nu permit deținerea unui permis de conducere.

Tulburările psihiatrice și afecțiunile neurologice

Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu probleme mintale. Aici se numără cele grave, congenitale sau dobândite (accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, traume), retardul psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei sau incapacității de adaptare.

Cei cu afecțiuni neurologice (Parkinson, anevrism, AVC, Alzheimer, etc.) nu pot deține un permis de conducere.

Există și o excepție, în cazul în care bolnavul se prezintă cu un aviz medical care să indice ameliorarea, remisia sau dispariția afecțiunii.

Dependența de alcool sau substanțe psihoactive

Băuturile alcoolice reprezintă un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru cei din jurul lor. Este redusă viteza de reacție în trafic, dar și în cazul unei situații de urgență.

Același lucru se poate spune și în cazul drogurilor și substanțelor psihoactive. Conducătorul auto va avea din cauza lor o capacitate redusă de a percepe realitatea și chiar pericolele din jur.

De aceea, persoanele care sunt dependente de alcool sau droguri nu vor primi carnet de conducere. Din păcate, este destul de dificil de stabilit acest aspect.

Afecțiunile oftalmologice și de auz

În cadrul examinărilor pentru întocmirea fișei medicale, un șofer trebuie să treacă și de evaluarea oftalmologică.

Medicul îi testează acuitatea vizuală și capacitatea de a percepe imaginile dinaintea sa. Iar cei care nu pot vedea bine, sunt respinși.

De asemenea, persoanele care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală și la care nu se poate implementa nicio soluție de corecție, vor primi aviz negativ de la medicul evaluator.

Afecțiunile aparatului cardiovascular și diabetul zaharat

Printre cei care nu pot să obțină permisul de conducere se numără și persoanele cu afecțiuni cardiovasculare.

Acestea sunt expuse riscului de atac de cord, care la rândul său poate deteriora sau opri funcțiile cerebrale. Un astfel de scenariu îi pune în pericol atât pe șofer, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

În ceea ce privește diabetul, există multiple forme, iar unele predispun șoferul la hipoglicemie acută.

În această situație, permisul îi poate fi retras unui șofer, deoarece crizele hipoglicemie pun în pericol viața șoferului și pe a celor din jur. Mai ales că evoluția acestora este rapidă și subită.

Un șofer cu hipoglicemie poate avea, fără semne de avertizare, o criză chiar în timp ce se află la volan.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide