2024: Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B? Ce limite sunt impuse de lege

Autor: Radu Țuțulan 11 feb. 2024 Știri auto
2024: Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B? Ce limite sunt impuse de lege

Cei care vor să conducă o dubă de marfă și dețin doar permis Categoria B trebuie să știe că legea impune mai multe limite. Iar cei care le încalcă riscă să fie amendați, să rămână fără permis și chiar să ajungă la închisoare.

Șoferii care sunt prinși că nu dețin carnet de conducere specific categoriei din care face parte mașina la volanul căreia se află, riscă să ajungă la închisoare.

Astfel, există permis pentru motocicletă, pentru mașină, pentru camion, autobuz, tramvai, troleibuz și tractor.

Cei prinși de poliție că șofează un vehicul fără a avea acest drept, riscă inclusiv o  la închisoare.

Categorii de permis acceptate în România

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2) din Codul Rutier, se definesc astfel:

    • Categoria A – motociclete
    • Categoria B – autoturisme
    • Categoria C – camioane
    • Categoria D – autobuze
    • Categoria Tr – tractor
    • Categoria Tv – tramvai
    • Categoria Tb – troleibuz.

La acestea se adaugă o categorie suplimentară, destinată celor care vor să tracteze o remorcă. Șoferii din categoriile B, C și D trebuie să dețină permis Categoria E dacă atașează vehiculului o remorcă sau o rulotă mai grea de 750 kg sau dacă ansamblul depășește 4.250 kg.

Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B?

Cei care dețin permis Categoria B au dreptul de a conduce pe drumurile publice mai multe tipuri de vehicule, inclusiv dube de marfă, monovolume și anumite categorii de utilaje agricole.

Condiția este ca aceste vehicule să nu aibă o greutate mai mare de 3.5 tone. Totodată, vehiculul să nu aibă mai mult de 8 locuri pentru pasageri.

Așadar, cei care dețin permis Categoria B pot conduce o dubă de marfă, atâta timp cât greutatea vehiculului și a mărfurilor nu depășește 3.500 de kilograme. Pot conduce chiar și un microbuz, dacă acesta respectă limita de greutate și are cel mult 9 locuri, în total.

Închisoare, pentru cei care conduc un vehicul fără permis

Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani pentru cei care nu posedă permis de conducere corespunzător.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, precizează Codul Penal.

Așadar, riști să ajungi la închisoare dacă ai permis Categoria B și ești prins la volanul unui camion. Sau conducând o dubă de marfă de peste 3.5 tone.

Aceeași pedeapsă e aplicată și celor care încredințează un vehicul unei persoane fără permis. Sau unui șofer care se află sub influența alcoolului ori a drogurilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide