Este legea prea blândă? Ce riscă o persoană care conduce fără permis auto?

Autor: Radu Țuțulan 11 sept. 2023 Știri auto

În ultima perioadă se discută tot mai des despre înăsprirea legii și se cer sancțiuni mai drastice pentru anumite infracțiuni din legislația rutieră, inclusiv pentru cei care conduc fără permis auto.

Conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere este considerată infracțiune.

Și nu puține au fost cazurile în care inclusiv cei care au înmânat mașina persoanei fără carnet de șofer, s-au ales cu dosar penal.

Dar, în ultima perioadă s-a discutat tot mai des despre înăsprirea legii și pedepse mai dure pentru cei care conduc fără permis.

Ce riscă un șofer care conduce fără permis

Există mai multe tipuri de permis de conducere, aferent diverselor categorii de vehicule.

  • Categoria A – pentru motociclete;
  • Categoria B – pentru mașini de până în 3.5 tone
  • Categoria C – pentru camioane
  • Categoria D – pentru autobuze.

La acestea se adaugă cele pentru Tractor (Tr), Tramvai (Tv) și Troleibuz (Tb). Iar cine vrea să atașeze o remorcă mai grea de 750 kg, trebuie să obțină și categoria E.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani” scrie în Art 335, Alin 1), din Codul Penal.

Astfel, cei care sunt prinși la volan, deși nu au carnet auto, riscă până la 5 ani de închisoare.

Ce riscă șoferii care conduc alt vehicul decât cel pentru care au permis

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, precizează Codul Penal.

Așadar, riști să ajungi la închisoare dacă ai permis Categoria B și ești prins la volanul unui camion. Sau conducând o motocicletă.

Aceeași pedeapsă e aplicată și celor care încredințează un vehicul unei persoane fără permis. Sau unui șofer care se află sub influența alcoolului ori a drogurilor.

Tot mai mulți au spus, în spațiul public, că această lege e prea blândă. Și că persoana care e la prima abatere, poate scăpa doar cu o amendă sau cu o pedeapsă cu suspendare. De aceea, au fost specialiști care au susținut că cei care conduc fără permis ar trebui să ajungă la închisoare, direct. Și nici să nu mai aibă pe viitor dreptul de a conduce o mașină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide