La ce este utilă o cameră de bord și ce funcții trebuie să aibă (VIDEO)

Autor: Adrian Somai 07 dec. 2022 Știri auto

Sunt tot mai mulți șoferii care apelează la o cameră de bord, un gadget care te poate proteja în anumite situații. Într-adevăr, nu te va ajuta să conduci mai bine, însă s-ar putea dovedi extrem de util în unele cazuri. Spre exemplu, în cazul în care ești implicat într-un incident sau ești pur și simplu martorul unui accident, vei avea dovada prin care poți demonstra cele întâmplate. În plus, trebuie să știi că înregistrările efectuate cu camera de bord pot fi utilizate în instanță.

Despre importanța unei camere de bord a vorbit în mai multe rânduri și youtuber-ul Tavi Perțea, polițist de meserie. În ultimul clip postat pe această temă, Perțea aduce în discuție funcțiile obligatorii, în viziunea lui, pe care o cameră de bord ar trebui să le aibă. Până să ajungem însă la aceste aspecte, Tavi Perțea ține să menționeze că o asemenea cameră de bord nu trebuie omologată sau înregistrată la Poliție pentru a putea fi folosită.

Comandă vocală

Atunci când ești în trafic, există în orice clipă riscul să fii martor al unui accident sau să fii chiar tu implicat într-un incident de orice fel. Cu siguranță vei vrea să pornești imediat camera de bord pentru a înregistra întreg evenimentul, însă fiind în trafic nu prea ai cum să faci asta dacă respectiva cameră nu are comandă vocală. În cazul în care nu are comandă vocală, în timp ce vei încerca să o pornești manual riști la rândul tău să produci un alt accident!

Înregistrare în caz de impact

Există camere de bord care au funcția de înregistrate automată în momentul în care sesizează cel mai mic impact, indiferent dacă mașina este în trafic sau se află parcată undeva. Spre exemplu, gândește-te că îți poate zgâria cineva mașina intenționat sau că un alt șofer neatent îți lovește ușor mașina atunci când iese din parcare. O filmare a evenimentului te poate ajuta la identificarea autorului. În plus, este important ca în cazul unui accident camera să pornească înregistrarea automat, fiind mai mult decât evident faptul că tu nu vei mai putea da o comandă vocală în acel moment!

Să înregistreze sunetul

Sigur, poate că te gândești că nu interesează pe nimeni ceea ce vorbești tu în mașină cu ceilalți pasageri sau ce muzică asculți, însă există situații în care o asemenea înregistrare vocală se poate dovedi a fi de folos. Spre exemplu, gândește-te la o situație în care un alt șofer coboară din mașină și vine la geamul mașinii tale pentru a te amenința sau pentru a îți adresa fel și fel de injurii. Ei bine, pe baza unei înregistrări audio, Poliția poate aplica sancțiuni contravenționale. În plus, înregistrarea audio poate servi drept dovadă în anumite cazuri.

Materiale rezistente la soare

Ia în calcul faptul că vei lăsa camera în bord zile la rând, temperaturile din timpul verii fiind caniculare. În cazul în care camera nu este realizată din materiale rezistente la soare și la căldură, riști ca gadget-ul să devina nefuncțional după o perioadă sau chiar să se deformeze.

Rezoluție bună

Nu ai nevoie de o cameră care să filmeze în 4K, însă mai mult ca sigur că îți dorești o cameră cu o rezoluție care să permită citirea numerelor de înmatriculare. În cazul nefericit în care ești implicat într-un incident de orice fel, numărul de înmatriculare al celeilalte mașini este extrem de important. Și, așa cum spuneam și în rândurile anterioare, înregistrarea surprinsă cu ajutorul camerei de bord poate servi drept dovadă în instanță sau în fața Poliției. Atenție însă, este important ca rezoluția camerei să permită citirea numerelor de înmatriculare și pe timp de noapte!

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Captură video Youtube - Tavi Pertea


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide