5 întrebări pe care să le pui atunci când cumperi o mașină la mâna a doua

Autor: Adrian Somai 13 feb. 2023 Știri auto

Iei în calcul achiziționarea unei mașini la mâna a doua? Nu este nicio problemă în asta, sunt atâția oameni care o fac. Trebuie însă să fii cât se poate de atent la unele detalii pentru a nu te păcăli. Atunci când decizi să cumperi o mașină second-hand îți asumi automat și un anume risc, bineînțeles. Acest risc poate fi însă redus la minimum dacă iți iei toate măsurile de precauție înainte de a lua hotărârea finală.

Pentru a putea face acest lucru, poți apela la câteva întrebări pe care să i le pui celui care vinde mașina:

De ce vinzi mașina?

Cei mulți șoferi care aleg să își vândă vechea mașină o fac pentru că plănuiesc să își cumpere una nouă, neavand astfel ce să mai facă cu cea veche. Sunt însă și oameni care aleg să renunțe la unele mașini după ce s-au convins că nu sunt mașinile de care ei au nevoie. Sau poate au observat anumite probleme de ordin tehnic. Sigur, nu îți vă spune nimeni în față asta, dar îți pot da seama de anumite lucruri din răspunsul pe care îl primești.

Câți proprietari a avut mașina?

Cu siguranță nu îți dorești să cumperi o mașină care în trecut a fost a unui număr prea mare de oameni. Sigur, este posibil ca mașina să arate perfect în momentul de față, însă dacă a avut mai mult de doi sau trei proprietari cu siguranță există o problemă de care tu nu știi încă.

Care este istoricul reparațiilor?

Nu ai cum să cumperi o mașină fără să știi care este istoricul acesteia. Într-adevăr, mașina poate să arate impecabil la momentul vânzării din toate punctele de vedere, însă în spate s-ar putea găsi o serie întreagă de probleme de ordin tehnic care nu sunt atât de evidente. În plus, sigur nu vrei să cumperi o mașină care a trecut printr-o reparație majoră în trecut.

Pot să verific mașina într-un service auto?

Oricât de mult ai crede că te pricepi la tot ceea ce înseamnă funcționarea unei mașini, este de preferat ca verificarea tehnică să se facă în cadrul unui centru specializat. Mergi cu mașina într-un service auto specializat, acolo va fi supusă unor teste pe care tu nu ai cum să le faci de unul singur. În plus, specialiștii de acolo își pot da seama de anumite probleme pe care tu nu le vei sesiza.

Pot să o conduc?

Un test-drive este obligatoriu atunci când cumperi o mașină la mâna a doua. Verifică mai întăi starea exterioară a mașinii, apoi îndreaptă-ți atenția către starea interioară a acesteia și apoi verifică partea tehnică. Dacă totul este în regulă, mașina mai trebuie să treacă un test, și anume test-drive-ul. Nu poți observa anumite probleme ale mașinii decât după ce o conduci!

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide