7 lucruri pe care să le verifici înainte să mergi cu mașina la RAR (VIDEO)

Autor: Adrian Somai 03 nov. 2022 Știri auto

Pentru a putea circula pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie să aibă dovada ITP-ului care asigură respectarea de către vehicul a standardelor minime de siguranță rutieră. Verficarea ITP este efectuată de RAR și de stațiile omologate de aceștia. Până să ajungi însă cu mașina acolo, există câteva lucruri pe care le poți verifica foarte ușor singur. Făcând asta, te vei asigura în mare parte că mașina ta va trece fără probleme de ITP!

Fost inspector ITP într-un service omologat, youtuberul 99Vehicles a postat pe canalul său un clip în care le recomandă urmăritorilor săi ce să verifice înainte de a se duce la RAR.

Verifică actele

Cu siguranță nu vrei să ajungi la RAR și să îți dai seama că nu ai la îndemână toate actele de care ai nevoie. Verifică, așadar, actele obligatorii pe care trebuie să le prezinți și pune-le în ordine într-un dosar pe care să îl iei în mașină.

Verifică toate luminile

Verifică toate luminile înainte de a ajunge la RAR, în această categorie intrând pozițiile față și spate, faza scurtă, faza lungă, semnalizările, proiectoarele de ceață dacă există în dotare, luminile de ceață din spate, luminile de la numărul de înmatriculare. În cazul în care ai o mașină mai nouă și la luminile din spate ai grupuri de leduri, ține cont de faptul că este obligatoriu să îți funcționeze cel puțin jumătate dintre ele. De asemenea, nu uita să te asiguri că farurile bat corespunzător, la același nivel.

Dă-i pedală

În cazul în care ai o mașină diesel, asigură-te că înainte de a merge la RAR îi dai câteva pedale mai puternice pentru a scoate fum. Dacă faci asta, evacuarea se va curăța și depunerile vor fi eliminate, așa că nu îți vei mai face griji nici din acest punct de vedere.

Verifică anvelopele

În primul și primul rând, asigură-te că nu ai un mix de anvelope echipate pe mașina ta. Nu ai voie să ai pe aceeași punte anvelope diferite, fiind indicat să ai același tip de anvelope, același model și, de preferat, chiar același an de fabricație.

Apoi, verifică starea anvelopelor, îți vei da seama chiar și cu ochiul liber dacă există o problemă. Anvelopa trebuie să aibă o adâncime mai mare sau egală cu 1.6 mm pe o suprafață de minim 75% din lățimea profilului. De asemenea, anvelopele nu trebuie să fie mai vechi de 5 ani, așa că verifică întotdeauna DOT-ul de pe anvelope.

Kit obligatoriu pentru siguranță complet

Oriunde ai pleca la drum, din mașina ta nu poate lipsi sub nicio formă kit-ul obligatoriu pentru siguranță, format dintr-un extinctor, trusă medicală și două triunghiuri. De asemenea, este de preferat să ai și o vestă reflectorizantă în acest kit, chiar dacă ea este doar opțională.

Verifică martorii de bord

Martorii de bord pot semnala anumite probleme tehnice mai puțin evidente, care pot face însă ca mașina ta să nu treacă de inspecție. Asigură-te, așadar, că nu există erori din acest punct de vedere și că iți funcționează toate sistemele. Totodată, asigură-te că ai DPF-ul și EGR-ul activ.

Asigură-te că mașina nu este lovită

Cu siguranță nu vrei să ajungi la o verificare RAR cu un far spart sau cu o bară lăsată. În cazul în care ai avut recent un accident, fie el și minor, asigură-te că urmele acestuia nu se văd. Sigur, nu este nicio problemă dacă se observă o zgârietură minoră, inspecția RAR nu verifică aspectele ce țin de estetică.

Totuși, în cazul în care ai anumite îndoieli sau, pur și simplu, nu ai mai ajuns de multă vreme într-un service auto, ai putea să faci o verificare înainte de a ajunge la RAR. Costă destul de puțin și te poate scuti de o serie întreagă de probleme!

VIDEO:

Sursa: YouTube

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide