Când montăm anvelopele de iarnă și ce amenzi riscă cei care nu sunt corect echipați pentru sezonul rece

Autor: Ionuț Vîlciu 19 oct. 2022 Știri auto

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar utilizarea de anvelope de iarnă joacă un rol important pentru siguranța rutieră. Cei care nu au montate astfel de anvelope pot fi sancționați, dar în ce situație?

Vremea începe să se răcească, dar nu este un motiv pentru a intra în panică. Chiar dacă există anumite informații referitoare la obligativitatea anvelopelor de iarnă, nu este motiv de dat năvală la vulcanizări.

Trebuie să știm când spune legea că trebuie să folosim acest tip de anvelope. În primul rând, nu există o dată anume care să condiționeze montarea anvelopelor. De asemenea, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră.

Registrul Auto Român precizează că denumirea de „all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M și S (mud and snow), el îndeplinește cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislație.

Când trebuie să avem montate anvelope de iarnă?

În regulă, acum că am lămurit problema tipului de anvelope pe care îl folosim, trebuie să aflăm când le montăm.

Trebuie să știm faptul că legea nu prevede o dată limită la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp. De la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

Este un lucru bun dacă verificați anul fabricației anvelopelor (DOT), dar și adâncimea profilului. Anvelopele nu ar trebui să fie mai vechi de 4-5 ani. De asemenea, adâncimea minimă a profilului nu trebuie să depășească semnul de pe calea de rulare a anvelopei. Fiecare pneu are un marcaj de uzură după care vă puteți ghida.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea?

Potrivit legii, sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, se pedepsește cu amendă din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). Adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Anvelopele corecte pot face diferența. Noi vă recomandăm utilizarea anvelopelor corecte în funcție de condițiile meteorologice. Nu este de recomandat folosirea unei anvelope de iarnă pe timpul verii, deoarece nu are aceleași capabilități ca una de vară. Distanța de frânare este inferioară, find făcute dintr-un cauciuc mai flexibil. De asemenea, nu amestecați pe punți. Nu trebuie să aveți două anvelope diferite pe aceeași punte. Noi vă recomandăm ca toate cele patru anvelope să fie identice.

Sursa: Registrul Auto Român

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide