7 lucruri surprinzătoare pe care nu le știai despre Bugatti Chiron

Autor: ProMotor 24 dec. 2019 Știri auto

Bugatti Chiron a fost introdus pe piață în 2016 ca succesor al lui Veyron. Supercarul a primit de la lansare mai multe variante exclusiviste, printre care versiunea optimizată pentru circuit Chiron Sport (în 2018) și ediția aniversară 110 Ans Buggati în 2019. Pentru 2021, Bugatti pregătește o ediție limitată Chiron  Super Sport 300+ cu o putere a motorului de 1.600 CP. Numai 30 de exemplare vor fi produse, la un preț de bază de 3,9 milioane de dolari.

Intră în Galeria FOTO

Pe cât este de exclusivist, cu performanțe care-ți taie răsuflarea, pe atât este de misterios: Bugatti Chiron ascunde detalii pe care puțini le cunosc. Iată cele mai interesante dintre acestea.

Bugatti Chiron Super Sport 300+ atinge peste 483 km/h

Dacă vă întrebați de ce există 300+ în denumirea lui Chiron Super Sport, aceasta este semnificația. Cel mai nou Bugatti Chiron poate depăși viteza de 300 mph. Pentru a ajunge la această viteză, însă, trebuie ca Bugatti să deblocheze limitatorul de viteză. Nu e ca și când acesta ar face din Chiron Super Sport 300+ o mașină lentă – viteza maximă este limitată la 420 km/h.

Poate consuma întregul rezervor de 100 de litri în mai puțin de 7 minute

Dacă aveați vreo îndoială, e clar că cei 1.600 de cai-putere trebuie hrăniți. Nu e de mirare că rezervorul de benzină pare prea mic, chiar dacă are o capacitate de 100 de litri. Iar benzina nu arde fără oxigen, ceea ce ne duce la următorul punct al acestei liste…

Are nevoie de 60.000 de litri de oxigen… în fiecare minut

Pentru a dezvolta puterea maximă de 1.600 CP, Bugatti Chiron are nevoie de 60.000 de litri de aer pe minut. Dacă luăm în calcul că un om normal respiră în medie cam 6 litri pe minut, avem o măsură realistă a consumului de aer al lui Chiron. Acesta „respiră” cât 10.000 de oameni la un loc. Interesant, 10.000 de oameni ar putea fi, teoretic, capabili, să dezvolte, cel puțin 5.000 de cai-putere.

„La Voiture Noire” a fost numită „cea mai frumoasă mașină din lume”

În 2019, Bugatti a prezentat la Geneva prototipul celui mai exclusivist model al său, realizat pe baza lui Chiron: La Voiture Noire. Aceasta va fi produsă într-un singur exemplar, adjudecat pentru 11 milioane de euro. Sursa de inspirație este Bugatty Type 57 SC Atlantic „La Voiture Noire”, dispărută în mod misterios la începutul celui de-al doilea război mondial.

Are nevoie de 10 radiatoare pentru răcire

Ca și modelul anterior Veyron, Chiron dispune de 10 radiatoare care asigură reglarea temperaturii monstrului mecanic de 1.600 de cai-putere. 37 de litri de lichid de răcire circulă prin acestea. Întreaga cantitate este complet recirculată la fiecare 3 secunde!

Designul lui Bugatti Chiron are funcționalitate aerodinamică

Dacă vă închipuiați că designul lui Bugatti Chiron a fost creat special pentru a impresiona, sunteți destul de departe de adevăr. Fiecare detaliu a fost atent studiat în tunelul aerodinamic pentru a asigura performanțe de top la vitezele incredibile pe care le poate atinge Chiron. Vorbim de peste 483 km/h, o viteză de două ori mai mare decât viteza de decolare a multor avioane comerciale.

Chiar și farurile LED au prize de aer

Performanțele incredibile ale lui Bugatti Chiron necesită o răcire adecvată – mult aer rece trebuie să intre în radiatoare, și mult aer cald trebuie să iasă. Pentru aceasta, Chiron nu folosește doar prize de aer la nivelul spoilerului, ci și cele integrate în farurile LED.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide