9 din 10 români consideră că centura de siguranță este importantă. Cu toate acestea, mulți aleg să nu o poarte

Autor: George Cristea 06 apr. 2021 Știri auto

Potrivit unui studiu recent, 9 din 10 români consideră că centura de siguranță este importantă pentru siguranță. Cu toate acestea, mulți aleg să nu o poarte, în special atunci când călătoresc pe locurile din spate.

Intră în Galeria FOTO

Aproximativ 90% dintre români consideră că centura de siguranță este de o importanță vitală, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piață MIA Marketing la solicitarea Autocritica. Cu toate acestea, 75% o ignoră atunci când călătoresc pe locurile din spate, chiar dacă purtarea acestora este obligatorie prin lege.

Studiile realizate la nivel european arată că lipsa centurii de siguranță este a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după depășirea limitelor de viteză, dar înaintea conducerii în stare de ebrietate. De asemenea, s-a demonstrat că 50% dintre pasagerii mașinilor care și-au pierdut viața în urma accidentelor ar fi supraviețuit dacă ar fi purtat centura.

Desigur, situația este nuanțată în funcție de educația participanților la studiu: procentul celor care consideră centura de siguranță importantă crește la 93% în cazul celor cu studii superioare. În același timp, numai 86% dintre cei cu studii de bază consideră acest lucru.

9 din 10 români consideră centura de siguranță importantă. De ce nu o poartă

Românii, într-o majoritate covârșitoare, nu consideră necesar să poarte centura de siguranță atunci când călătoresc pe locurile din spate ale mașinii. Dacă 99% dintre șoferi circulă cu centura cuplată și 95% dintre pasagerii din dreapta fac același lucru, doar 27% din pasagerii locurilor din spate poartă centurile de siguranță.

Această tendință a fost relevată și de un studiu realizat de Ford la nivel european. Românii s-au clasat astfel pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește procentul pasagerilor care își cuplează centura atunci când sunt așezați în spate. La momentul respectiv, doar 16% dintre cei chestionați conformau purtarea centurii atunci când călătoresc pe locurile din spate ale unei mașini. La polul opus s-a clasat englezii și scoțienii, care poartă centura în spate în proporție de 91%.

Nu știm dacă cele două studii au fost realizate în condiții similare, dar, într-o notă optimistă, constată, că din 2015 a crescut numărul procentul celor care poartă centura pe locurile din spate în România.

Indiferent de locul ocupat în mașină, cei care nu poartă centura de siguranță trebuie să știe că riscă o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei (2-3 puncte de amendă), precum și 2 puncte de penalizare pe permis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide