A construit o suspensie activă pentru o mașină telecomandată. Cât a muncit la asta

Autor: ProMotor 20 ian. 2020 Știri auto

Pasiunea pentru mașini poate îmbrăca diverse forme, după cum o dovedește povestea unui american care a construit o suspensie activă pentru o mașină telecomandată. La baza acestui proiect stă un computer Arduino, care controlează mișcările caroseriei modelului Oldsmobile Dynamic 88 din 1963 . Șasiul este cel al unei mașini de drift radiocomandate, în timp ce caroseria și multe dintre componente au fost printate la o imprimantă 3D.

Intră în Galeria FOTO

Scopul proiectului a fost realizarea unui sistem de suspensie care să simuleze într-o manieră realistă mișcările caroseriei tipice unei mașini americane din anii ’60. Americanului i-a luat aproape un an pentru a reliza și perfecționa acest sistem de suspensie. După cum se poate vedea din videoclipul de mai jos, mașina se înclină realist la fiecare schimbare de direcție, precum și la accelerare și frânare.

Pentru a realiza acest lucru, pasionatul a folosit un computer Arduino și semnalele generate de un accelerometru pentru a decide pe ce roată și în ce mod trebuie alterată garda la sol (prin intermediul unor servomotoare), pentru a imita comportamentul unui Oldsmobile din 1963. Pentru și mai mult realism, țevile de evacuare sunt iluminate pentru a simula că „aruncă flăcări” la eliberarea accelerației, există și un generator de zgomot care imită destul de bine zgomotul motorului, pentru un rezultat extrem de realist.

Computerul Arduino realizează toate calculele și ajustările în timp real, astfel că mașina nu are nevoie, practic, de o suspensie cu arcuri și amortizoare. În cazul modelului final, acestea au fost totuși montate ulterior pe puntea spate, dar scopul a fost îmbunătățirea caracterisiticilor de drift.

Demersul americanului este cu atât mai interesant cu cât sistemele active de suspensie pe modele radiocomandate au mai fost folosite, dar pentru a îmbunătăți ținuta de drum a mașinii. În acest caz, scopul este unul contrar – mișcările caroseriei compromit comportamentul mașinii, dar redau realist comportamentul modelului original.

Construcția a pornit de la un model RC 1:10, dar rezultatul final se încadrează mai degrabă spre 8,5:1. Mașina are o lungime de 63 cm și o lățime de 22 cm. Autorul a imprimat 3D inclusiv roțile și anvelopele, dat fiind că cele standard pentru un model 1:10 nu s-ar fi potrivit prea bine pe modelul final. Șasiul este realizat din tuburi de aluminiu, iar transmisia motorului se face prin curea pentru a reduce zgomotul de funcționare.

sursa: superscale2020.blogspot.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Superscale2020.blogspot.com



Comentarii
Inchide