A primit amendă de rovinietă, deși nu a circulat cu mașina. Judecătorie: Există un dubiu!

Autor: Radu Țuțulan 21 feb. 2024 Știri auto
A primit amendă de rovinietă, deși nu a circulat cu mașina. Judecătorie: Există un dubiu!

O situație mai puțin obișnuită s-a produs anul trecut, când proprietarul unei mașini a primi amendă de rovinietă deși aceasta nu a circulat pe drumurile publice. După ce a acționat CNAIR în instanță, judecătoria a stabilit că există un dubiu.

Toate vehiculele care circulă pe drumurile naționale din România trebuie să achite rovinieta. Această taxă de drum este impusă prin lege, iar cei care nu o achită sunt amendați.

Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a implementat un sistem de supraveghere video care, atunci când înregistrează un vehicul fără rovinietă, sesizează poliția.

A primit amendă de rovinietă, deși nu a circulat cu mașina

Patronii unei firme din Oradea au avut surpriza neplăcută de a primi, anul trecut, amendă de rovinietă pentru o mașină care nu a circulat pe drumurile publice.

Vehiculul se defectase într-o deplasare și a fost nevoie să fie adus la Oradea pe o platformă, scrie newsweek.ro.

Numai că, odată cu vehiculul defect a sosit și amenda pentru neachitarea taxei de drum.

Potrivit procesului-verbal de sancționare, vehiculul firmei orădene a fost surprins fără vinietă pe 30 aprilie 2023, de o cameră fixă amplasată pe DN79, în județul Arad. Drept urmare, după aproape trei luni, a fost dată o amendă contravențională de 950 de lei.

Firma s-a adresat Judecătoriei Oradea și a prezentat acte conform cărora, în ziua în care a fost dată sancțiunea, mașina în cauză nu avea cum să se deplaseze pe propriile roți.

La momentul verificării existenţei rovinietei autovehiculul era transportat pe platformă şi nu circula prin deplasare independentă”, a arătat firma, prezentând acte și fotografii care au demonstrat încărcarea, transportarea și descărcarea mașinii la service.

Drept urmare, s-au adresat Judecătoriei Oradea și au cerut anularea procesului verbal.

Judecătorie: Există un dubiu!

În instanță, proprietarii mașinii au susținut că mașina avea motorul gripat, situație demonstrată de actele de constatare emise de service-ul unde a fost dusă pentru reparație.

În replică, reprezentanții CNAIR au explicat că din fotografiile realizate de camera fixă nu reiese că la autovehiculul firmei orădene ar fi fost transportat pe platformă. Mai mult, au arătat că au reanalizat proba foto în urma plângerii proprietarului mașinii, „dar nu au reieşit indicii că vehiculul ar fi fost transportat pe platformă”.

Dar, instanța de judecată a analizat fotografiile depuse de CNAIR și a constatat că există cel puţin un dubiu, cu privire la modul în care mașina s-a deplasat pe drumurile publice.

Pentru a se reţine contravenţia constând în circularea pe drumurile publice fără a deţine rovinietă, autovehiculul trebuie să se deplaseze pe drumurile publice singur, independent, neputându-se reţine o astfel de faptă, cu privire la un autovehicul tractat pe remorcă”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, la sfârșitul acestei luni, instanța i-a dat dreptate firmei orădene și a anulat procesul verbal de sancționare.

Taxa de drum cu valabilitate de 24h pentru autoturisme

În prezent, cea mai mică durată pentru care poate fi achiziționată rovinieta pentru autoturisme este de 7 zile.

Sau există posibilitatea de a alege o vinietă valabilă 30 de zile, 90 de zile și 12 luni.

Tarifele actuale pentru rovinietă categoria A (autoturisme) sunt:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 60 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Dar, urmează ca aceste tarife și intervale de timp să fie actualizate. Iar taxa de drum valabilă 24 de ore, pentru autoturisme, va fi de aproximativ 2.5 euro.

Cât este amenda pentru rovinietă

Amenda pentru cei care circulă cu un vehicul pentru care e obligatorie achitarea taxei de drum e cuprinsă între 250 și 500 de lei. Dar, poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.

De aceea, dacă nu știi când expiră rovinieta, poți verifica valabilitatea acesteia pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR).

La secțiunea „verificare rovinietă” introduci numărul de înmatriculare și seria șasiului, apoi apeși pe „caută”.

Astfel, vei afla data la care a fost plătită și când expiră taxa de drum.

Când se prescrie amenda pentru rovinietă?

Peste 100 de camere a montat CNADNR pe drumurile naționale din toată țara.

Acestea detectează, cu ajutorul numărului de înmatriculare, vehiculele pentru care nu s-a plătit rovinieta.

Amenda pentru lipsa rovinietei se prescrie însă, dacă în termen de 4 luni de când s-a constatat încălcarea legii, proprietarul mașinii nu a primit amenda.

În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se precizează OG 15/2002.

Asta înseamnă că un conducător auto poate fi sancționat doar o singură dată din momentul în care a circulat fără rovinietă până când a fost înștiințat de abaterea comisă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide