Accidente grave pe autostrăzi ar fi putut fi prevenite cu o măsură simplă

Autor: George Cristea 09 iun. 2021 Știri auto

Mai multe accidente grave produse recent pe autostrăzi în România ar fi putut fi prevenite cu o măsură simplă, care este prevăzută în legislație dar niciodată aplicată.

Intră în Galeria FOTO

Oboseala la volan este cauza oficială a multor accidente grave, soldate cu morți și răniți grav. O parte a acestora ar fi putut fi prevenite, dacă șoferii ar fi fost conștienți de părăsirea benzii de mers. Deși acestea sunt obligatorii prin lege, pe autostrăzile din România nu există marcaje despărțitoare cu efect rezonator care ar fi putut să îi reactiveze atenția șoferului la părăsirea benzii. În aceste condiții, multe mașini au intrat pe banda de urgență a autostrăzile, unde au lovit alte mașini staționate, cu consecințe extrem de grave.

Autostrada A1 face parte din coridorul IV Pan-European de transport. Doar pe porțiunea București-Pitești măsoară în jur de 110 km. Pe niciun loc pe acest traseu nu există marcaj rezonator care să îi avertizeze pe șoferi în cazul în care, din varii motive, ajung pe banda de urgență.

Accidente grave prevenite cu o măsură simplă: Zeci de vieți irosite dintr-o neglijență

În urmă cu două săptămâni un om a murit și alți doi au fost răniți, după ce un camion condus de un șofer care ar fi adormit la volan a lovit trei autoturisme staționate pe banda de urgență. Accidentul a avut loc la kilometrul 40, pe sensul către Pitești. Dacă pe șoseaua de mare viteză existau marcaje rezonatoare, așa cum spune legea, șoferul ar fi putut fi atenționat de vibrații, explică Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).

„Legea spune foarte clar: pe autostrăzi – la delimitarea părții carosabile, trebuie să existe marcaj rezonator. Este singurul tip de marcaj care transmite eficient un mesaj către conducătorul auto, atât sonor, cât și prin vibrații care se transmit în interiorul mașinii și în volan”, a declarat Codescu pentru Digi24.ro.

Nu doar marcajele rezonatoare lipsesc, ci și marcajele obișnuite, care delimitează benzile de circulație. Acestea s-au deteriorat pe multe sectoare de drum și nu au mai fost refăcută. În absența acestora, sistemele de asistare a conducerii montate pe multe mașini moderne nu mai pot avertiza șoferul atunci când mașina părăsește banda de circulație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide