Aceasta este Sono Motors Sion, mașina care funcționează cu energie solară

Autor: Mihai Morcovescu 27 iul. 2022 Știri auto

Sono Motors, un start-up cu sediul la Munchen, a dezvăluit versiunea de serie a primului său automobil alimentat cu energie solară. Reprezentanții producătorului german spun că Sion este prima mașină electrică din lume care funcționează pe bază de energie de la Soare.

Noul MPV cu emisii zero ar urma să intre în producție în a doua jumătate a anului 2023. Listele de pre-comenzi au fost, însă, deja deschise, iar autovehiculul poate fi rezervat.

Noul Sono Sion va sosi pe piață în 2023

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Proiectul Sion a început în urmă cu aproximativ zece ani. În 2012, fondatorul companiei bavareze, Laurin Hahn, a achiziționat de pe Ebay o mașină second-hand cu gândul de a o transforma într-una cu emisii zero.

Procesul de proiectare și de dezvoltare a acestui vehicul a fost unul îndelungat și anevoios. Acum, însă, cei de la Sono Motors se pot lăuda că au ajuns cu proiectul la final. Germanii au dezvăluit versiunea finală de serie a noului lor automobil solar. Varianta definitivă care va ajunge pe piață în cursul anului viitor a fost prezentată în cadrul evenimentului „Celebrate to Sun”.

Modelul prezintă câteva modificări estetice comparativ cu prototipurile prezentate până în prezent de brandul bavarez. Astfel, există faruri și stopuri noi, noi mânere pentru uși, o priză pentru încărcare în față și o cameră pentru deplasarea în marșarier. Sono a ales să reducă numărul de linii la exterior și să opteze pentru suprafețe mai plane.

Interiorul oferă mai multe spații de depozitare, scaune reproiectate și un nou volan. De asemenea, există noi finisaje, materiale, accente și culori care completează schimbările aduse în cabină.

Modelul electric solar va costa de la 25.000 de euro

În ceea ce privește sistemul de propulsie, acesta nu este unul specific unei mașini electrice convenționale. Caroseria este acoperită cu 456 de panouri solare, care sunt perfect integrate. Potrivit companiei, acestea vor oferi suficientă energie pentru călătorii pe distanțe scurte fără a fi nevoie să se conecteze vehiculul la rețeaua electrică.

Energia generată de celulele solare va crește autonomia de 305 de kilometri cu o medie de până la 245 de kilometri pe săptămână. Noul Sono Sion folosește o baterie cu o capacitate de 54 kWh, care alimentează un singur motor electric.

Clienții vor putea încărca mașina la un punct de încărcare obișnuit pentru modelele electrice. Capacitatea de încărcare este de 75 kW la o stație de încărcare rapidă de curent continuu și de 11 kW la încărcarea la o priză casnică cu curent alternativ.

Tehnologia de încărcare bidirecțională V2L (n.n. – Vehicle-to-Load) este prezentă pe Sono. Asta înseamnă că vehiculul poate acționa ca o sursă de alimentare acasă, producând până la 11 kW pentru a alimenta gadgeturile deținute de proprietarul mașinii.

Producătorul german a anunțat și prețurile pentru noul Sono. Modelul va costa pe piața din Germania aproximativ 25.100 de euro, iar pe lista de așteptare există deja peste 19.000 de clienți. Fiecare dintre aceștia au plătit un avans de 2.225 de euro pentru a putea rezerva mașina.

Producția în serie va demara în a doua jumătate a anului 2023. Sion va fi fabricat de compania Valmet la unitatea de producție din Uusikaupunki (Finlanda). Ținta de producție pentru anul 2030 a fost fixată la 257.000 de unități.

Sursa: InsideEVs

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Sono Motors


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide