Ce acte trebuie să ai la tine atunci când pleci de acasă cu mașina?

Autor: Elena Luchian 05 apr. 2021 Știri auto

“Domnule polițist, mi-am uitat actele acasă!” Este o propoziție care îi costă pe șoferi. Ce acte trebuie să ai la tine atunci când pleci cu mașina de acasă?

GALERIE FOTO

“Bună ziua! Actele la control!” Așa începe orice interacțiune cu polițiștii de la Brigada Rutieră. Dar ce se întâmplă atunci când ai uitat actele acasă?  În funcție de credibilitatea ta atunci când dai explicații și în funcție de disponibilitatea polițistului, poți să scapi cu un avertisment.

Dar trebuie să știi că, potrivit articolului 108 din OUG 195/2002, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă și cu 4 puncte de penalizare “refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a actului de identitate, a certificatului de înmatriculare sau înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.”

Dacă polițistul nu îți crede scuzele, vei primi o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Va fi vorba despre 6-8 puncte de penalizare sau 870 – 1.160 de lei, se arată în art. 101 din OUG 195/2002.

De fiecare dată când pleci de acasă, trebuie să te asiguri că nu-ți lipsesc:

  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • Cartea de identitate;
  • Asigurarea civilă obligatorie (se poate arăta și în format digital);

Ce acte trebuie să ai la tine dacă circuli cu mașina în intervalul de restricții?

Începând cu 28 martie, autoritățile au mărit intervalul în care se aplică restricțiile de circulație. Astfel, acestea vor fi valabile în intervalul orar 20:00 – 05:00, de vineri până duminică.

În weekend, dacă circulă pe timp de noapte, pe lângă actele necesare în mod obișnuit, șoferii trebuie să aibă la ei și o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință dată de angajator.

În timpul săptămânii, restricțiile se aplică începând cu ora 20:00.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide