Ai băut? Butonul de start al maşinii te simte!

Ai băut? Butonul de start al maşinii te simte!

Autor: Gabriel Grosoiu acum 10 ani Știri

Consumul de alcool este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere soldate cu morţi, în toată lumea. Companiile americane Takata- care a colaborat cu GM pentru implementarea airbagului central- şi TruTouch şi-au unit eforturile pentru a pune la punct o tehnologie prin care butonul de start al motorului să blocheze pornirea maşinii, în cazul în care şoferul a consumat alcool.

Sistemul se va baza pe un senzor cu infraroşu care va scana nivelul alcoolemiei celui aflat la volan, în câteva secunde. Deocamdată, mecanismul funcţionează la temperatura camerei, aflându-se la stadiul de prototip, dar inginerii americani încercă să facă soluţia funcţională chiar şi la temperaturi ce pot scădea până la -40o.

Pentru ca maşinile să poată îngloba în timp util sistemul de prevenire a pornirii motorului în cazul consumului de alcool, cele două companii ar trebui să poată oferi un preţ de cel mult 200$ per unitate. Tocmai de aceea, dezvoltarea sistemului va fi mult uşurată de finanţarea de 2,25 de milioane de dolari pe care Takata şi TruTouch o vor obţine de la administraţia americană. Rămâne de văzut cât de repede vor ajunge împătimiţii de alcool să se ferească până şi de propria maşină.Comentarii
Inchide