Ai voie cu cârlig pe mașină fără remorcă? Care este amenda și în ce condiții ești sancționat

Autor: Adrian Somai 25 oct. 2022 Știri auto

Subiectul referitor la legalitatea montării unui cârlig de remorcare pe mașină atunci când nu îl folosești pentru a tracta o remorcă sau o autorulotă a stârnit mereu multe controverse printre șoferii români. Vloggerul auto Tavi Perțea oferă câteva lămuriri extrem de importante legate de acest lucru.

Tavi Perțea explică foarte clar încă de la bun început că în legislația românească nu există niciun articol care să interzică în vreun fel montarea unui cârlig de remorcare pe mașină, indiferent dacă urmează să îl folosești pentru a tracta o remorcă sau nu. Concret, dacă ai un cârlig montat pe autoturism, iar el este omologat, poți să circuli cu el pe stradă chiar dacă nu tractezi nicio remorcă.

Mare atenție însă, montarea unui astfel de cârlig omologat este permisă în țara noastră, însă lucrurile se pot schimba atunci când vorbim despre legislația altor țări. În alte state membre ale Uniunii Europene, montarea unui cârlig pe o mașină care nu tractează o remorcă este interzisă.

În țara noastră, singura sancțiune care poate fi aplicată șoferului unui autoturism cu cârlig de remorcare este cea cauzată de montarea unui cârlig care nu a fost omologat. Acest lucru se întâmplă atunci când alegi să iți montezi cârligul în afara unui service auto autorizat.

Nu trebuie să îți faci griji nici în situația nefericită în care esti lovit din spate de un alt autoturism al cărui șofer nu a respectat distanța minimă, neexistand de fapt nicio cauzalitate între producerea accidentului și faptul că mașina ta este echipată cu un astfel de cârlig de remorcare. Ceilalți participanți la trafic sunt obligați să respecte distanța față de tine, indiferent dacă mașina ta are sau nu un cârlig de remorcare.

Amendă plus reținerea certificatului de înmatriculare

În cazul în care ești prins circulând pe drumurile publice cu un autoturism echipat cu un cârlig de remorcare neomologat, riști o amendă contravențională în valoare de 870 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. Certificatul de înmatriculare va fi reținut doar până vei demonta cârligul de remorcare de pe autoturismul pe care îl conduci!

VIDEO:

Sursa: YouTube – Tavi Perțea 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: YouTube


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide