Cum remorchezi corect o mașină? Ai sau nu ai nevoie de cârlig de remorcare?

Autor: Mihai Morcovescu 26 mart. 2022 Știri auto

Oricărui șofer i se poate întâmpla să rămână cu mașina în pană, dar pentru astfel de situații există varianta de remorcare a automobilului. Această operațiune te scutește de o cheltuială pe care ai face-o dacă ai apela la serviciile unei firme specializate. Dar, trebuie să știi că remorcarea unei mașini defecte se face doar în anumite condiții și cu respectarea regulilor prevăzute de legislația rutieră în vigoare.

Ce trebuie să știi despre operațiune de remorcare?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când rămâi în pană este să scoți mașina din trafic și să o împingi într-un loc cât mai ferit. Astfel, vei evita să-i încurci pe ceilalți conducători auto.

Experții recomandă ca operațiunea să se facă seara târziu, când traficul nu mai este aglomerat. Trebuie să știi că pot fi remorcate doar vehiculele care au defecțiuni ce împiedică deplasarea normală. De asemenea, pot fi remorcate doar mașinile înmatriculate sau înregistrate.

Nu știi niciodată când poți ajunge într-o astfel de situație neplăcută. De aceea, este bine să ai în portbagaj o șufă sau un cablu de tractare/remorcare. Acestea se pot achiziționa din orice magazin auto sau din hypermarket-uri. Atenție, însă, la calitatea produsului! Dacă este un produs de calitate îndoielnică, șufa se poate rupe în timpul tractării și îți poate avaria mașina.

Pentru cuplarea șufei/cablului de remorcare sau a barei metalice de remorcare se va folosi inelul de tractare special al mașinii defecte. Acesta se va monta în locașul dedicat, care este ascuns în spoilerul frontal al automobilului. Pentru fixarea acestuia se recomandă folosirea cheii pentru prezoane.

La fel se va proceda și pentru mașina trăgătoare, cu mențiunea că inelul va fi cuplat în spoilerul posterior. La unele mașini, cârligul este situat sub bara de protecție. În nici un caz nu se va folosi cârligul de remorcare.

Pentru o remorcare cât mai lină, lipsită de smucituri, șoferul din maşina trăgătoare nu trebuie să frâneze în timpul remorcării. Deși pare ciudat, în acest fel, șufa/cablul de tractare va rămâne în permanență întins. Acest lucru este posibil doar dacă șoferul din maşina remorcată este cel care va frâna când situația o va cere.

Altfel spus, şoferul din automobilul remorcat trebuie să anticipeze diversele situaţii ce pot apărea în trafic pentru a putea frâna din timp și în siguranță. De altfel, este recomandat ca ambii șoferi implicați să aibă suficient de multă experiență la volan. Experiența remorcării constituie un mare avantaj.

Ce spune legislația rutieră despre remorcarea unei mașini defecte?

Tractarea/remorcarea unei mașini defecte se face conform OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu completările și modificările ulterioare. Astfel, pentru remorcare se va folosi o bară metalică specială cu o lungime de cel mult 5 metri.

Este acceptată, cum spuneam, și o şufă flexibilă cu o lungime de 4 metri. Aceasta se va utiliza numai în condițiile în care sistemele de frânare şi de direcţie sunt funcţionale la ambele mașini.

Codul Rutier nu menționează în mod clar o anumită limită de viteză cu care se poate remorca o mașină defectă. Dar, se recomandă ca viteza de deplasare să nu depăşească 30 km/h. Legislaţia rutieră în vigoare nu prevede vreo limită nici în cazul distanţei pe care se poate tracta o mașină. De regulă, remorcarea trebuie făcută pe distanţe scurte, până la cel mai apropiat service.

Pe toată durata tractării, ambele mașini vor folosi aceleași semnale luminoase. În cazul în care una dintre mașini prezintă defecțiuni la nivelul sistemului de iluminare, este interzisă remorcarea pe timpul nopții și în condiții de vizibilitate redusă. Pe timp de zi, este permisă remorcarea, însă pe spatele maşinii tractate se va aplica la loc vizibil inscripţia „Fără semnalizare”.

Niciodată să nu folosești luminile de avarie pe timpul remorcării! Deși însăși denumirea denotă o avarie, dacă vei fi nevoit să depăşești o maşină parcată pe marginea drumului, şoferii din spate nu vor avea cum să sesizeze intenţia ta și riști să provoci un accident rutier.

Prevederile legale referitoare la remorcare le poți consulta AICI. Șoferii care nu respectă regulile de remorcare prevăute de legislație vor fi sancționați cu 9-20 de puncte de amendă. Asta înseamnă că amenda va fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Capturi video


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide