Ce alcoolemie iese, de fapt, după ce bei o bere?

Autor: David Andrei acum 6 luni Știri

“O bere, șefu’!” Este răspunsul invariabil primit de polițiștii de la Brigada Rutieră care îi întreabă pe șoferi dacă au băut ceva. Evident, aparatul etilotest arată ca și cum, pe lângă bere, au mai fost și altele.

GALERIE FOTO

Un polițist a făcut un experiment. A băut o bere, apoi a verificat cu aparatul etilotest ce alcoolemie are și a postat vlog-ul pe canalul său de YouTube.

Aparatul detectează alcool și se aprinde LED-ul roșu și la testarea pasivă. La testarea activă, care are loc la aproximativ două minute de la ultima gură de bere, aparatul arată 0.28 miligrame la litru de alcool pur în aerul expirat. „Nu mă așteptam să fie atât de mare!”, spune polițistul.

Un sfert de oră mai târziu, polițistul face testul din nou. Aparatul arată o valoare mult mai mică. Este vorba despre 0,09 mg/l. Această valoare este contravenție. În acest caz, șoferul ar primi o amendă de 1305 lei și ar rămâne fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

La jumătate de oră de la berea consumată, etilotestul indică 0,08 mg/l. Sancțiunea este aceeași.

Șoferii care solicită probă de sânge după ce etilotestul a arătat că ar fi consumat alcool riscă să primească o valoare și mai mare după această analiză.

La 45 de minute de când a consumat berea, polițistul se testează din nou. De această dată, are o alcoolemie de 0.06 mg/l. Și în acest caz, șoferul devine pieton pentru următoarele 90 de zile.

A trecut o oră de la berea consumată. Valoarea este 0.05 mg/l, așa că discutăm tot despre o contravenție cu aceeași sancțiune.

O bere produce o alcoolemie care îi lasă pe șoferi fără permis

O alcoolemie cuprinsă între 0.01 și 0.40 miligrame la litru de alcool pur în aerul expirat reprezintă p contravenție și se sancționează cu o amendă de 1305 lei și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Legea interzice consumul de alcool înainte de a urca la volan în orice condiții. Chiar și o simplă bere îi poate transforma pe șoferi în pietoni.

“Terminați cu scuza O bere, șefu’! la 0.70 în aparat!”, le recomandă șoferilor care cred că așa vor scăpa de sancțiune.

VIDEO:Comentarii
Inchide