Cu cât trebuie să depășești limita de viteză ca să rămâi fără permis?

Autor: Elena Luchian 21 sept. 2020 Știri auto

Șoferii forțează limitele de viteză. Merg cu 140 km/h pe autostradă și mai pun 10 kilometri de la ei pe drumurile naționale sau în oraș. Dar cu cât trebuie să depășești limita de viteză ca să rămâi fără permis?

GALERIE FOTO 

Potrivit Codului Rutier, șoferii care depășesc limita de viteză cu 51 km/h vor deveni pietoni pentru o perioadă de 90 de zile. Astfel că este suficient să se deplaseze cu 121 km/h pe Drumul Național 1, de exemplu, acolo unde limita de viteză este de 70 km/h, pentru a rămâne fără permis.

Cei care ajung la 181 km/h pe autostradă trebuie să știe că, dacă sunt surprinși de aparatul radar, vor călători, pentru următoarele trei luni, doar ca pasageri.

Mai mult, este suficient să mergi cu 81 km/h pe străduțele dintre blocuri pentru a fi nevoit să lași mașina în parcare 90 de zile.

Ce amendă iau șoferii dacă depășesc limita de viteză cu mai puțin de 51 km/h?

Șoferii care depășesc limita de viteză pe un sector de drum sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei, în funcție de viteza cu care au fost surprinși de aparatul radar.

Un singur kilometru poate face diferența dintre un viitor pieton și un viitor șofer amendat. Acestea sunt amenzile pe care le pot primi conducătorii auto în funcție de diferența dintre viteza maximă admisă pe un sector de drum și cea cu care se deplaseză:

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare;
  • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide