Amendă de 50.000 de euro, în Germania, pentru cei care își spală mașina acasă

Autor: Radu Țuțulan 30 iul. 2023 Știri auto

Sunt mulți români care își spală mașina acasă, fie pentru a economisi bani fie pentru că nu sunt mulțumiți de cei de la spălătoriile auto. Dar puțini știu că, în Germania, ar risca să primească o amendă de până la 50.000 de euro pentru acest obicei.

O găleată cu apă, un burete și câteva picături de șampon sunt suficiente pentru a spăla mașina acasă. Desigur, e nevoie și de puțin efort și câteva zeci de minute ca sa o șamponezi și apoi să o lustruiești corespunzător. Iar limpezirea e indicat să o faci cu ajutorul unui furtun conectat la o sursă de apă curentă.

Dar obiceiul de a-ți spăla mașina acasă, pentru a economisi bani și a fi sigur că va străluci la final, te poate costa destul de mult dacă locuiești în Baden-Württemberg. Acest land din sudul Germaniei interzice cu desăvârșire spălarea mașinilor acasă pe timpul verii, când praful din Sahara este adus de vânt, scrie publicația merkur.de.

Autoritățile au decis să interzică oricărui cetățean sau firmă să spele mașina, dacă nu poate demonstra că apa menajeră ajunge în sistemul public de canalizare. Practic, această decizie este menită să prevină infiltrarea în sol a apei cu detergenți și diverși compuși chimici, care pot ajunge în pânza freatică. În schimb, dacă apa uzată este colectată, ea poate ajunge în sistemul de epurare, unde toate elementele nocive vor fi eliminate.

Proprietarii de mașini care ignoră această obligație și își spală acasă sau pe marginea drumului mașina, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 50.000 de euro.

Ce prevede legea în România

Și în România este interzisă deversarea în sol a apelor menajere rezultate în urma spălării mașinii.

Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 prevede că cetățenii trebuie „să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”. Așadar, în funcție de fiecare consiliu local în parte, se pot aplica diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.

Spre exemplu, la București, Consiliul General a stabilit că „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă. Cei care își spală mașina pe domeniul public în București riscă astfel o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, amenda poate ajunge la 1.000 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProSport


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide