Ce pățești dacă îți speli mașina în fața blocului. Este ilegal!

Autor: George Cristea 09 mai 2021 Utile

Doar jumătate dintre români își duc mașina la spălătorie atunci când este murdară. Mulți preferă să o spele singuri în fața blocului sau a curții, cu toate că este ilegal. Iată ce pățești dacă îți speli mașina în fața blocului.

Intră în Galeria FOTO

Românii sunt mari amatori de economisire, chiar dacă uneori fac acest lucru atunci (și acolo) unde nu trebuie. Este motivul pentru care spălătoriile auto de tip self-service au început să fie din ce în ce mai căutate, devenind o afacere extrem de profitabilă. Mulți merg însă și mai departe, preferând să-și spele singuri mașina, pe locul pe care este parcată.

Imaginea vecinului care iese cu sticlele de apă din scara blocului și începe să-și spele conștiincios mașina este bine-cunoscută celor care locuiesc la bloc. Cei care vor să economisească astfel trebuie să știe că ar putea să plătească mai mult decât face. Aste pentru că spălarea sau curățarea mașinii pe domeniul public este interzisă, amenzile putând ajunge la sume semnificative. Poate mai mari decât costurile de spălare la spălătorie  pe un an de zile sau mai mult.

Prevederea este cuprinsă în OG 21/2002, care a fost modificată recent pentru a permite ridicarea mașinilor parcate inclusiv pe spațiile verzi. Potrivit acesteia, cetățenii trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.

Ce pățești dacă îți speli mașina în fața blocului. Amenzile sunt mari!

În plus, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie „să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”. Așadar, în funcție de fiecare consiliu local în parte, se pot aplica diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.

Aceste prevederi sunt deja luate în calcul de autoritățile locale. Spre exemplu, la București, HCGMB 120/2010 stabilește că „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă.

Cei care își spală mașina pe domeniul public în București riscă astfel o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, amenda poate ajunge la 1.000 de lei. O prevedere similară există și la Cluj, încă din 2009. Potrivit acesteia, „curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide