Amenzi uriașe pentru cei care parchează pe trotuar. Proiectul a trecut de Senat

Autor: Cristian Agatie 19 oct. 2021 Știri auto

Un proiect de lege care a trecut tacit prin Senat prevede amenzi uriașe pentru cei care parchează pe trotuar fără să lase spațiu suficient pentru pietoni. Măsura va fi încadrată în cea mai ridicată clasă de sancțiuni aplicabile persoanelor fizice.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit unei propuneri legislative depuse în vară la Senat, șoferii care își parchează mașinile pe trotuar fără a lăsa cel puțin un metru liber pentru circulația pietonilor vor fi sancționați cu amenda maximă prevăzută de lege pentru persoanele fizice. Potrivit legislației, cele cinci clase de amendă sunt următoarele:

  • clasa I: 2-3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

În acest caz, sancțiunea va fi încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni (clasa V se adresează exclusiv persoanelor juridice), respectiv între 9 și 20 de puncte-amendă. La valoarea de azi a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, șoferii care încalcă această prevedere vor primi și 6 puncte de penalizare pe permis.

Amenzi uriașe pentru cei care parchează pe trotuar. Care este motivația?

Proiectul de lege, care va modifica OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), a trecut tacit de Senat. Asta înseamnă că senatorii au amânat dezbaterea proiectului dincolo de termenul prevăzut, iar proiectul merge la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Motivația din spatele acestui proiect este că mașinile parcate ilegal pe trotuar creează dificultăți bicicliștilor și pietonilor și îi expun pericolelor pe nevăzători sau pe cei care au probleme grave de vedere, care își riscă, practic, viața, din cauza unui trotuar blocat.

Amenzile prevăzute pentru această abatere ar putea deveni cu mult mai mari de la 1 ianuarie 2022, dacă guvernanții nu vor plafona din nou valoarea punctului de amendă. Asta deoarece amenzile sunt calculate pe baza salariului minim brut pe economie. Mai exact, un punct-amendă reprezintă o zecime din salariul minim brut. Cum acesta va crește la 2.550 de lei de la 1 ianuarie, noile amenzi ar putea scoate din buzunarul celor care-și lasă mașinile pe trotuar între 2.295 și 5.100 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide