Amestec benzină cu motorină? Ce se întâmplă dacă alimentezi cu combustibilul greșit

Autor: Mihai Morcovescu 20 mart. 2022 Știri auto

Mărirea accelerată a prețurilor la combustibil din ultima perioadă nu i-a împiedicat pe români să circule cu mașinile personale. Doar că, de-acum încolo, vor trebui să fie și mai atenți atunci când vor merge să realimenteze.

Dincolo de aspectul financiar, deloc de neglijat, orice posesor de automobil va trebui să aibă mare grijă atunci când va alimenta. Asta pentru că pericolul alimentării cu benzină în loc de motorină sau invers este destul de mare.

Graba, oboseala ori neatenția sunt tot atâtea cauze pentru care șoferii comit această greșeală, care este fără doar și poate una dintre cele mai stupide și mai nedorite. Dacă din nefericire vei fi pus în fața unei astfel de situații nu trebuie să te panichezi deoarece există soluții pentru limitarea pe cât posibil a daunelor.

Ce faci dacă alimentezi cu combustibil greșit?

Dacă vreodată ți se va întâmpla să nu realizezi la timp eroarea comisă sigur o va face mașina. Pentru că, odată pornit motorul, aceasta îți va transmite imediat că ceva nu este în regulă. Concret, motorul nu va mai funcționa normal, se va îneca, iar într-un final se va opri. Însă, recomandarea noastră este aceea ca, atunci când simți că ceva s-a întâmplat cu motorul mașinii tale, să-l oprești cât mai repede.

Astfel, vei limita daunele. În același timp, sub nici o formă nu încerca să-l repornești. Dacă vei face asta poți provoca avarii foarte costisitoare, ba chiar poți ajunge în situația de a fi nevoit să înlocuiești motorul. În cazul în care ai conștientizat greșeala pe care ai făcut-o, nici nu te gândi să pornești motorul. Este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci când alimentezi cu benzină în loc de motorină sau invers.

Tot ceea ce trebuie să faci este să scoți mașina de la pompă și să o împingi într-un loc cât mai ferit, astfel încât nici să nu încurci traficul în incinta benzinăriei. Următorul pas este să suni la o firmă de tractare care să vină și să-ți transporte mașina într-un service. Specialiștii de acolo vor știi ce au de făcut.

Ce faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină?

Dincolo de rolul de combustibil, motorina acționează la motoarele diesel și ca lubrifiant. În acest mod, motorina asigură funcționarea optimă a componentelor interne ale motorului. Dacă alimentezi cu benzină în loc de motorină, în sistemul de alimentare se formează un amestec. Acesta acționează ca un solvent, dizolvând lubrifiantul.

De aceea, ideal ar fi ca, în cazul în care realizezi ce greșeală ai făcut, să nu pornești motorul. În caz contrar, acest amestec va circula și va spori procesul de frecare dintre componente. Drept urmare, acestea se vor gripa, iar conductele de alimentare și pompa de combustibil se vor uza foarte rapid.

În cazul în care, din varii motive, nu ți-ai dat seama de greșeală și pornești la drum, vor apărea o serie de simptome, după cum urmează:

  • se aprinde martorul de bord Check Engine;
  • zgomot puternic similar cu un ciocănit pe perioada de accelerare;
  • fum gros emis de sistemul de evacuare;
  • accelerare greoaie a mașinii;
  • motorul se îneacă și în final se oprește.

Soluția pentru remedierea problemei o reprezintă golirea completă a rezervorului în condiții de maximă siguranță. A doua etapă o reprezintă schimbarea filtrului de combustibil și curățarea foarte bine atât a rezervorului, cât și a circuitului de alimentare. Procedura durează cam două ore și nu presupune costuri foarte ridicate.

Sursa: CarTreatmeants

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide