Ce faci dacă pui accidental AdBlue în rezervorul de combustibil?

Autor: Marius Vișan 01 oct. 2020 Utile

AdBlue este de foarte multe ori confundat cu un aditiv pentru combustibil, dar trebuie să știți că acesta este un lichid eliberat în sistemul de evacuare care nu trebuie amestecat niciodată cu motorina. AdBlue are propriul rezervor și este depozitat complet separat de combustibil.

Adăugarea de AdBlue în rezervorul de motorină poate provoca daune majore. Pentru a evita confuzia și pentru a preveni acest lucru, AdBlue este ușor identificat printr-o duză albastră și un capac de umplere albastru.

Chiar și așa poate apărea o eroare umană

Cu toate acestea, poate apărea o eroare umană și este esențial să acționăm rapid în cazul nefericit în care se adaugă AdBlue în rezervorul de combustibil.

AdBlue este un amestec de uree și apă deionizată care este pulverizat în sistemul de evacuare al motoarelor diesel, contribuind la reducerea emisiilor de oxid de azot. Printr-o reacție termică, AdBlue este descompus în amoniac. Amoniacul reacționează în catalizatorul SCR cu oxizii de azot, care astfel sunt transformați în componentele ecologice azot și apă.

Ce faci dacă pui, din greșeală, AdBlue în rezervorul de combustibil?

Pasul 1 – Nu porniți motorul

Pornirea motorului va începe procesul de circulație a fluidului prin întregul sistem de alimentare. Deoarece AdBlue nu este compatibil cu acesta, poate coroda foarte rapid componentele și conductele. Dacă se întâmplă acest lucru, întregul sistem de alimentare va trebui înlocuit.

Pasul 2 – Scurgeți rezervorul de combustibil

Trebuie să contactați un profesionist pentru a scurge rezervorul imediat și a elimina tot lichidul contaminat. Se va folosi un sistem de aspirare cu care se va scoate tot combustibilul din rezervor. Odată ce rezervorul este gol, acesta trebuie curățat înainte de a alimenta cu motorină.

Pasul 3 – Verificați dacă există daune

Odată ce sunteți sigur că nu rămâne AdBlue în rezervorul de combustibil, este totuși esențial să verificați dacă există daune. De asemenea, pentru a fi mai siguri se pot înlocui filtrele care au absorbit AdBlue.

Prevenire suplimentară

Prevenirea alimentării greșite poate fi făcută cu ușurință deoarece sistemul de umplere are culoarea albastră. Duza albastră este un semn clar pentru toată lumea că lichidul AdBlue se pune sub capacul de umplere albastru.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: captură YouTube / FaRKle0079


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide