ANAF va spori numărul de controale în 2023. Domeniul auto este vizat

Autor: Andreea Ditcov 29 dec. 2022 Știri auto

ANAF va continua seria de controale și inspecții fiscale în 2023, fiind vizată colaborarea cu RAR-ul și domeniile cu muncă nedeclarată/subdeclarată.

Guvernul a adus modificări Codului de procedură fiscală, astfel vor exista o serie de schimbări în modul în care ANAF își desfășoară activitatea de control, scrie economie.hotnews.ro. În 2023 este vizată creșterea ponderii numărului de verificări raportate la totalul acțiunilor de control fiscal ale ANAF și se dorește o creștere a numărului de inspecții fiscale.

Iată o serie de controale care vor fi realizate sau continuate în 2023:

Operațiunea Cronos va fi desfășurată și în 2023, deși în 2022 nu a avut continuitate pe tot parcursul anului. Vor fi realizate controale în parteneriat cu Inspecția Muncii pentru a preveni și limita evaziunea muncii subdeclarate/nedeclarate.

Controale în zona auto, cu sprijinul RAR, fapt reglementat prin OUG nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național de factura electronică e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea OG nr. 78/2000. În 2023 vom vedea mai multe acțiuni ce se vor concentra pe sectorul de comerț cu autoturisme rulate. ANAF dorește să crească nivelul de eficiență al acestor măsuri prin operaționalizarea schimbului de date dintre Agenție și RAR. Măsurile care vor fi implementate vor viza analizele de risc pentru detectarea și stoparea din timp a cazurilor de fruadă, dar și crearea unui mecanism de reacție pentru etapa premergătoare obținerii cărții de identitate de la RAR, atât pentru impunerea măsurilor asigurătorii în cazurile de fraudă sau impunerea măsurilor de executare silită.

Acțiuni realizate în domeniile cu risc ridicat de evaziune. Vor exista controale dedicate domeniilor cu risc mare de evaziune fiscală la TVA și impozitul pe profit. Între domeniile vizate se numără și reparațiile auto, pe lângă altele, precum construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul sau tranzacțiile imobiliare.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (ANAF) au vizat la începutul acestui an școlile de șoferi. Controalele au avut în vedere modul în care reprezentanții școlilor au fiscalizat taxele de școlarizare încasate în perioada 2019-2021. În total, au făcut obiectul acțiunii 239 de firme, iar în 24 dintre cazuri s-au constatat nereguli ce au adus prejudicii de 8,53 milioane lei (1,7 milioane euro).

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Facebook - Registrul Auto Român Oficial


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide