Anunț oficial: Rabla Clasic şi Rabla Plus vor începe pe data de 24 martie

Autor: Bogdan Bârliga 10 mart. 2023 Știri auto

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că noi sesiuni ale programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” vor începe pe data de 24 martie. Potrivit ministrului de resort în acest an va fi lansat și un alt program nou pentru achiziția de microbuzele electrice şi este destinat unităţilor de învăţământ.

Cele două programe pentru achiziția de mașini noi beneficiază de un buget majorat până la suma de 1,5 miliarde de lei, iar pentru programul Rabla Local a fost alocat un buget de 240 de milioane de lei. În acest an pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” autoritățile au implementat o serie de modificări și cea mai importantă constă în mărirea primei de casare.

„Deschidem pe data de 24 martie programul pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unităţile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a declarat Barna Tanczos citat de agerpres.ro.

Ce trebuie să știm despre modificările din Programul Rabla 2023

O modificare importantă pentru programul Rabla Clasic este majorarea primei de casare, în cazul casării unui autovehicul uzat, de la 6.000 de lei (cât este în prezent), la 7.000 de lei. Dacă sunt casate două vehicule, subvenția crește de la 9.000 la 10.000 de lei. Pentru noua ediție a programului a fost redus nivelul de emisii acceptate pentru acordarea primei de casare și acum se acceptă un maximum de 155 de grame de CO2/km.

Pentru programul Rabla Plus destinat achizițiilor de mașini electrice principala modificare este reprezentată de stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro cu TVA inclus pentru prețul de achiziționare a unui mașini noi din acest segment.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide