Anvelopa all season: o anvelopă de vară cu abilități de anvelopă de iarnă – VIDEO

Autor: Adrian Somai 20 mai 2023 Știri auto

Considerate de mulți conducători auto un simplu compromis, anvelopele all season au de partea lor câteva avantaje importante. În primul rând, nu vei mai ajunge atât de des cu mașina într-un service auto pentru a îți schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă (sau invers), ceea ce se traduce și printr-o economisire semnificativă de bani.

În același timp însă, există și câteva dezavantaje care sunt aduse mereu în discuție atunci când se vorbește despre anvelopele all season.  Ele sunt concepute pentru a oferi șoferilor o experiență de conducere sigură pe tot parcursul anului, fără a fi nevoie să le schimbe de două ori pe an. Chiar și așa însă, este puțin probabil ca anvelopele all season să fie la fel de bune pe timp de iarnă ca cele speciale de iarnă.

Invitat în episodul cu numărul 8 al „Podcast cu Prioritate” by ProMotor, Silviu Toma de la Romania Driving Experience a vorbit și despre problema anvelopelor la mașinile conduse de șoferi români. Totul a pornit de la un studiu extrem de simplu pe care l-a făcut invitatul într-o zi de vară, în luna august, atunci când se afla pe litoralul Mării Negre. Uitându-se la mașinile de pe marginea drumului, Silviu Toma povestește cum a rămas mai mult decât mirat de faptul că 7 din 10 mașini aveau anvelope de iarnă.

„Este clar că oamenii ăia nu au niciun fel de noțiuni despre ceea ce înseamnă aderența, distanța de frânare și așa mai departe. Indiferent de cât de tare este o mașină, indiferent de sistemul de frânare, de câți cai putere are, de ce suspensie are, de toate sistemele de siguranță activă pe care le are, acest lucru nu este în regulă”, a încercat să transmită cel care conduce în viața de zi cu zi o școală de conducere defensivă și sportivă.

Anvelopa poate face diferența dintre viață și moarte în caz de impact

„Anvelopa este diferența dintre viață și moarte. Cu cât este mai calitativă, cu cât este mai testată, cu cât provine de la un producător mai renumit, cu atât este mai bine. Nu există anvelopă prea scumpă”, a mai spus pe această temă Silviu Toma, încercând să atragă atenția asupra importanței anvelopelor.

Ajungând însă la subiectul anvelopelor all season, Silviu Toma spune cu subiect și predicat că „indiferent de cât se investește în domeniul acesta, nicio anvelopă all season nu o să poată să facă foarte bine și ce face o anvelopă de vară, dar și ce face o anvelopă de iarnă. Poate să fie foarte aproape de anvelopa de vară sau foarte aproape de cea de iarnă. Sau poate să facă câte un pic din fiecare”, susține invitatul lui Luci Popa.

Într-adevăr, Silviu Toma recunoaște că „poți să circuli și când este zăpadă pe drum, și când este uscat, și atunci când plouă”, însă atrage atenția că există nici mici limitări. “Anvelopa all season trebuie văzută ca o anvelopă de vară care se descurcă foarte bine pe teren uscat sau umed și care are niște abilități de anvelopă de iarnă”, mai spune Silviu Toma.

În aceste condiții, o astfel de anvelopă all season nu este potrivită unui șofer care conduce mult prin țară, care are șanse foarte mari să ajungă să traverseze regiuni în care iarna își face de cap în adevăratul sens al cuvântului.

VIDEO

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide