Apare permisul de conducere special pentru SUV-uri? Cum ar putea funcționa noua categorie

Autor: Ionuț Vîlciu 25 sept. 2023 Știri auto

Un europarlamentar vrea să introducă o nouă categorie de permis de conducere. Această nouă categorie propusă vizează, în special, modelele de tip SUV.

Europarlamentarul francez Karima Delli dorește să introducă un nou permis de conducere pentru SUV, transmite Politico via Mediafax. Această categorie de mașini este o țintă a militanților pentru climă din cauza poluării pe care o emit și a susținătorilor siguranței pentru pericolul pe care îl reprezintă pentru pietoni, bicicliști și șoferi de mașini mai mici.

Vehiculele „nu doar că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic… în ceea ce privește siguranța rutieră, ele sunt mai susceptibile de a fi supuse coliziunilor decât mașinile ușoare de pasageri, cu consecințe mult mai grave”, a eurodeputatul Verzilor, care conduce demersurile Parlamentului European pentru o reformă a normelor Uniunii Europene privind permisele de conducere.

Permisul de conducere pentru SUV: ce mașini sunt vizate?

Permisul de categorie B necesar în prezent pentru a conduce mașini și autoutilitare „nu este complet potrivit pentru cele mai grele mașini de pasageri”, a argumentat ea. În schimb, ea vrea un nou permis B+ care să se aplice mașinilor și autoutilitarelor cu o greutate mai mare de 1,8 tone. Șoferii ar trebui să îl poată obține după o perioadă de probă de doi ani cu un permis normal și abia de la vârsta de 21 de ani, a mai propus Karima Delli.

Acest lucru i-ar obliga pe șoferii SUV-urilor grele populare precum Audi Q7, Volvo XC90 și BMW X5 să obțină permise de conducere actualizate, notează Politico. Delli a adăugat că ar putea exista scutiri pentru scopuri profesionale sau speciale, cum ar fi vehiculele de urgență.

În prezent, permisul de categorie B permite șoferilor să conducă mașini cu mase maxime autorizate de maximul 3.500 de kilograme și în care numărul de locuri pe scaune, exceptând șoferul nu este mai mare de 8. De asemenea, puteți atașa unui vehicul de categorie B o remorcă a cărei masă maximă autorizată nu depășește 750 kg. Bineînțeles, ansamblul format din vehicul trăgător și remorcă nu trebuie să depășească 4.250 kg.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide