Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B?

Autor: Radu Țuțulan 20 aug. 2023 Știri auto

Fie că vizezi un post de șofer pe distribuție sau ai propria furgonetă, este important să știi dacă poți, sau nu, conduce dubă de marfă cu permis Categoria B.

Șoferii care dețin un permis de conducere Categoria B au dreptul să se afle la volanul mai multor tipuri de vehicule. Deși majoritatea îl folosesc pentru a conduce autoturisme, sunt mulți care conduc dube, camionete, chiar și mopede.

Poți conduce dubă de marfă cu permis Categoria B

Legea rutieră stabilește că posesorul unui permis Categoria B are dreptul să conducă următoarele:

  • autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
  • ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;
  • ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg.

Așadar, poți conduce o dubă de marfă cu permis Categoria B, dacă aceasta are cel mult 3.5 Tone. La ea poate fi atașată și o remorcă, dacă aceasta nu are mai mult de 750 kg.

Tipuri de dube

În această categorie intră, practic, toate tipurile de vehicule de dimensiuni mici și medii.

Furgonetele de mici dimensiuni au, în general 2 locuri în față (pentru șofer și pasager) și cabina din spate amenajată pentru a putea încărca marfă. De exemplu, Volkswagen Caddy, Fiat Doblo sau Ford Transit Courier sunt folosite preponderent de companiile de utilități, meseriași sau firme care au diverse lucrări pe teren.

Pentru cei care au de transportat o cantitate rezonabilă de marfă, opțiunile pot fi Renault Trafic, Mercedes-Benz Sprinter, Opel Vivaro sau Ford Transit.

În categoria dubelor mari, de până în 3.5 tone, intra vehicule precum Peugeot Boxer sau Renault Master. Dar și camionete ca Ford Ranger.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide