APPA consideră îngrijorătoare proiectul de plafonare a prețurilor polițelor RCA

Autor: Mihai Morcovescu 22 feb. 2022 Știri auto

Asociația pentru Promovarea Asigurărilor consideră îngrijorătoare demersurile legislative privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA. Prevederile proiectului legislativ pot destabiliza și mai mult situația companiilor active pe segmentul de asigurări RCA, după falimentul City Insurance.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru plafonarea prețurilor polițelor RCA a fost postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe

Cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări ar putea fi afectați

Polita RCA pentru masinile care nu circula (1)

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Potrivit unor date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), rata combinată a asigurărilor RCA este de peste 130%. Cele șase luni de tarife plafonate nu rezolvă fondul problemei care marchează, în acest moment, piața de RCA.

Unii șoferi ar putea să se bucure de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale. Acestea au la bază formule de calcul clare ce țin cont de aspectul de daună, de tarifele de reparații și de alți parametri. În plus, cele șase luni riscă să afecteze stabilitatea companiilor de asigurări, iar acest lucru s-ar răsfrânge tot asupra asiguraților RCA.

De altfel, o măsură similară luată în 2016 si-a dovedit ineficiența. Aceasta a avut ca efect declanșarea unei proceduri de „infringement” de către Comisia Europeană pentru nerespectarea legislației europene în domeniu. Economiile aduse atunci asiguraților au fost nesemnificative, însă companiile de asigurare au fost afectate de acea măsură.

Noul proiect legislativ prevede și o măsură cu impact semnificativ asupra brokerilor de asigurare. Este vorba despre limitarea comisioanelor de distribuție la cel mult 5 % din prima brută încasată. Prin aplicarea unei astfel de plafonări cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări vor fi puternic afectați. Și asta, într-o perioadă în care aproximativ un milion de polițe RCA active la City Insurance urmează să expire.

De asemenea, vor fi afectați și clienții finali. Aceștia nu vor mai beneficia de consultanța de specialitate oferită de intermediari. Și asta, tocmai acum când contează foarte mult să știe să aleagă un produs de asigurare de calitate.

„Considerăm că doar dialogul orientat spre găsirea de soluții viabile pe termen lung cu toate părțile implicate poate fi calea spre dezvoltarea sustenabilă a pieței asigurărilor, astfel încât situații similare cu falimentul CITY Insurance să nu se mai repete”, declară reprezentanții ApPA.

Polița de asigurare RCA oferă posesorului posibilitatea să compenseze daune materiale de peste 1,2 milioane de euro și daune morale de peste 6 milioane de euro.

Sursa: APPA

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide