Au fost publicate noile tarife de referință la asigurările RCA. Cât vor plăti românii în 2022?

Autor: Mihai Morcovescu 22 feb. 2022 Știri auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat publicității tarifele de referinţă pentru piaţa asigurărilor RCA în anul 2022. Pe baza acestora, prețurile ar urma să fie plafonate pe o perioadă de 6 luni, dar la nivelul noilor tarife de referință. Acesta va fi mai mare comparativ cu tarifele din luna august 2021 pentru toate categoriile de vârstă.

Tarifele asigurărilor RCA vor fi plafonate

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Tarifele de referință pentru persoane fizice nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață. Acestea au rol de indicatori atât pentru asiguratori, cât și pentru asigurați. În funcție de tarifele ASF asiguratorii își calculează propriile tarife.

Așadar, cele mai mici tarife le vor plăti proprietarii de mașini cu cilindree de până la 1.200 cmc și cu vârste între 51 și 60 de ani. Valoarea primei de asigurare va fi  de 762 de lei.

la polul opus se află proprietarii mașinilor cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc. Astfel, cei cu vârste de până în 30 de ani vor fi nevoiți să plătească 3.551 de lei.

Preţurile asigurărilor RCA urmează să fie limitate. O propunere în acest sens a fost înaintată Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Executivul” României va semna plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de șase luni.

Această plafonare se va face, însă, la tarifele de referinţă din februarie 2022, deci la un nivel mai mare. În continuare, valoarea asigurării plătită de către un șofer va depinde de așa-numitul „bonus malus”.

Bonus malus este un sistem prin care prima de asigurare poate fi redusă dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune. La fel de bine, prima de asigurare poate fi mărită dacă asiguratul a înregistrat daune.

Sursa: ASF

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide