Aproape cinci sute de șoferi băuți au fost opriți de polițiști într-o singură zi. Unii abia se țineau pe picioare!

Autor: Cristian Agatie 23 iun. 2021 Știri auto

Aproape cinci sute de șoferi băuți au fost opriți de polițiști într-o singură zi. Unii dintre ei abia se țineau pe picioare, depășind limita prevăzută în legislație pentru încadrarea ca infracțiune.

Intră în Galeria FOTO

Weekendul este acea perioadă în care orice român care se respectă cade sub masă din motive obiective, dar refuză să rămână acolo din motive subiective. O parte dintre cei mai încăpățânați ajung la volan, iar polițiștii se împart între cei care-i vânează și cei care-i adună dintre fiarele contorsionate.

Este și perioada în care articolul nostru Care este limita de alcoolemie pentru contravenție și când devine infracțiune ajunge în topul căutărilor pe Google. Cu cât este mai importantă sărbătoarea (fie că e laică, fie religioasă), cu atât mai popular devine acest articol. Ne-am dori foarte mult ca cititorii noștri să dezvolte un interes similar și pentru articolele educative de pe site, cele care vorbesc despre conducere preventivă.

Weekendul trecut am avut din nou o sărbătoare importantă – Rusaliile, iar trendurile amintite mai sus s-au menținut. Doar în ziua de duminică, 20 iunie, polițiștii au depistat aproape 500 de șoferi care consumaseră alcool sau substanțe psihoactive – mai cunoscute sub denumirea de droguri. Pentru a-i descoperi pe aceștia, polițiștii au testat la nivelul întregii țări 19.000 de șoferi. Rezultă un procent de 2,5% din șoferi care au condus mașinile după ce au consuma alcool sau droguri (sau ambele, în unele cazuri).

Potrivit unui comunicat al IGPR, în cadrul operațiunilor de control desfășurate la nivel de țară au fost constatate 479 de abateri la regimul rutier, dintre care 138 de abateri reprezentând infracțiuni pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 12 reprezentând infracțiuni pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive și 329 de abateri reprezentând contravenții pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Cinci sute de șoferi băuți au fost opriți de polițiști într-o zi. În 2020 a fost mai grav, susțin polițiștii

Dacă aceste statistici vi se par grave, polițiștii țin să ne atragă atenția că stăm ceva mai bine decât în perioada de după carantină, când consumul de alcool, dar și accidentele, au explodat. În primele 5 luni ale anului 2021, comparativ cu situația înregistrată în perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 37% numărul accidentelor rutiere grave, cu 10% numărul persoanelor decedate și cu 52% numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere în care au fost implicați conducători de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice, se mai spune în comunicatul IGPR.

Totul pare roz, până când întâlnim pe șosea un astfel de șofer. Cum este, spre exemplu, acest bărbat din județul Bacău, care conducea mașina fără a deține permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Asupra lui s-au găsit trei plicuri transparente ce conțineau fragmente vegetale de culoare verde și două plicuri în interiorul cărora se afla o pulbere albă. Întrucât conducătorul auto era dezorientat și incoerent, a fost condus la o unitate medicală, unde i s-a efectuat un test rapid pentru depistarea consumului de droguri, care a indicat prezența unor substanțe, fapt pentru care au fost recoltate mostre biologice de sânge și urină, în vederea stabilirii cu exactitate a prezenței în sânge a substanțelor psihoactive.

Ne așteptăm ca în zilele următoare, pe măsură ce IGPR va centraliza rezultatele primite din țară, situația să se prezinte și mai dezastruoasă. Asta pentru că acțiunea de control nu s-a desfășurat doar duminică, ci întreaga săptămână 14-20 iunie. Dacă vreți să știți cum a fost în 2020, vă spunem noi: 1.500 de șoferi băuți și 40 drogați au fost depistați în decurs de o săptămână, între 15 și 22 iunie 2020.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide