Arabia Saudită devine al doilea mare acționar Aston Martin pentru mai bine de 500 de milioane de lire sterline

Autor: Mihai Morcovescu 18 iul. 2022 Știri auto
Arabia Saudită devine al doilea mare acționar Aston Martin pentru mai bine de 500 de milioane de lire sterline

Producătorul britanic de automobile Aston Martin anunță o majorare de capital de 653 milioane de lire sterline (cca. 773 milioane de euro). Compania din Gaydon a ajuns la o înţelegere cu Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite (PIF).

Acesta din urmă va deveni al doilea cel mai mare acționar al mărcii de lux pentru suma de 500 de milioane de lire sterline (cca. 589,2 milioane de euro). Astfel, fondul saudit va deține 16,7% dintre acțiuni.

Fondul de investiții saudit va primi și două locuri în consiliul de administrație al Aston Martin. În același timp, va fi lansată și o emisiune de drepturi pentru investitori. Deocamdată, cele două părți nu au comentat informația.

Vânzările Aston Martin au scăzut în primul semestru din 2022

Jumătate dintre fondurile astfel obținute vor fi folosite „pentru a reduce semnificativ” datoriile Aston Martin, informează Automotive News. Datoria netă a companiei era la 31 martie 2022 în valoare de 957 de milioane de lire sterline, cu circa 33% mai mare comparativ cu anul trecut.

Restul fondurilor vor fi folosite pentru a susține investițiile într-un mediu operațional care rămâne dificil. Acesta este afectat de războiul din Ucraina, de blocajele legate de pandemia de Covid-19 din China, precum și de întreruperile continue pe lanțurile de aprovizionare. Finanţarea planificată implică, totodată, o emisiune de drepturi de cel puţin 300 de milioane de lire sterline. Aceasta ar putea fi considerabil mai mare, mai precizează sursa citată.

Fondul suveran de investiții  deține participații la producătorul de mașini electrice Lucid Motors și la grupul britanic McLaren. În urmă cu o lună, presa de specialitate anunța că PIF se află în discuții avansate cu Aston Martin în vederea preluării unei participații.

Aston Martin a raportat vânzări de 2.676 de unități în primele șase luni din 2022. Această valoare reprezintă o scădere de aproximativ 8 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Se așteaptă ca vânzările pe întreg anul curent să se cifreze la peste 6.660 de exemplare.

Marca britanică a fost salvată de la faliment la începutul anului 2020 de către miliardarul canadian Lawrence Stroll. Actualul președinte executiv conduce grupul de investitori Yew Tree Consotium, care va deține în continuare 18,3% dintre acțiunile Aston Martin.

Sursa: Autonews

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide