Aramco este compania petrolieră care ar urma să devină acționar al diviziei de motoare termice Renault

Autor: Mihai Morcovescu 04 sept. 2022 Știri auto
Aramco este compania petrolieră care ar urma să devină acționar al diviziei de motoare termice Renault

Gigantul petrolier saudit Aramco ar putea prelua o parte din acțiunile viitoarei divizii de motoare cu ardere internă a Grupului Renault. Informația a fost publicată de cotidianul francez Le Monde la doar două zile după ce s-a scris că Geely va deveni acționar al acestei divizii din care face parte și Dacia.

La acel moment s-a vehiculat ipoteza că Renault negociază un parteneriat cu producătorul chinez și cu o companie petrolieră.

Reprezentanții grupului francez au anunțat la începutul anului că intenționează să separe activitatea companiei în două entități. Una va fi dedicată motoarelor electrice, iar cealaltă unităților termice. Fiecare unitate ar urma să aibă circa 10.000 de muncitori. Detaliile vor fi făcute publice în această toamnă.

Aramco ar urma să preia 20% din acțiunile diviziei Renault „Horse”

Renault urmează să dezvăluie în această toamnă planurile pentru divizarea activităților companiei. Unitatea dedicată motoarelor electrice va avea sediul în Franța și se va numi „Ampère”.

Cea de-a doua va avea sediul în străinătate, se va numi „Horse” și va fi dedicată motoarelor şi transmisiilor termice şi hibride. Din aceasta face parte și Automobile Dacia. În urmă cu doar două zile a apărut informația conform căreia Geely va deveni acționar al diviziei de motoare termice Renault.

Alături de producătorul chinez de automobile a fost menționat și un grup petrolier al cărui nume nu a fost divulgat. Acesta ar urma să preia 20% din acțiunile diviziei. Acum, ziarul francez Le Monde, citat de Automotive News, a anunțat că ar fi vorba despre compania Aramco din Arabia Saudită.

Aramco este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Susținută de guvernul saudit, Aramco deține rezerve de țiței de circa 265 de miliarde de barili. Compania saudită deține un centru de cercetare lângă Paris, unde se concentrează pe energie, transport și mediu.

Așa cum v-am informat la momentul potrivit, Renault și Geely vor deține câte 40% din acțiunile diviziei de motoare termice. Restul de 20% vor fi preluate de Aramco. Planul este departe de a fi finalizat, însă va fi confirmat în săptămânile care urmează.

Renault are deja un parteneriat cu Geely pentru a construi vehicule hibride în Coreea de Sud. Brandul Alpine lucrează cu filiala Lotus deținută de compania asiatică, care produce mașini sport electrice.

Sursa: Automotive News

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide